Naslovna Info Gradiška PREDSTAVNICI GRADA GRADIŠKA NA KONFERENCIJI “POVOLjNO POSLOVNO OKRUŽENjE I POVEĆANjE INVESTICIJA”

PREDSTAVNICI GRADA GRADIŠKA NA KONFERENCIJI “POVOLjNO POSLOVNO OKRUŽENjE I POVEĆANjE INVESTICIJA”

Dana 10.06.2022. godine, na Jahorini, u okviru regionalnog programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, održana je konferencija “Povoljno poslovno okruženje i povećanje investicija”.

Konferenciju su organizovali Privredna komora Republike Srpske i Mreža za povoljno poslovno okruženje Srpske, koju čine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo privrede i preduzetništva i Savez opština i gradova Republike Srpske.

Ovaj događaj je uveličan prisustvom predsjednika Vlade RS, Radovana Viškovića, ministara i drugih predstavnika Vlade RS, prisustvom gradonačelnika i načelnika opština iz RS, predsjednika područnih privrednih komora i Spoljnotrgovinske komore BiH, predstavnika partnerskih institucija i međunarodnih organizacija, te privrednih subjekata.

U okviru konferencije su održane dvije panel diskusije: „Rezultati BFC SEE programa jedinica lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem u regionu“i „Digitalizacija BFC SEE opština i gradova – primjeri dobre prakse u Republici Srpskoj“.

Ovom prilikom su takođe uručeni sertifikati opštinama i gradovima iz Srpske koji su uspješno prošli proces sertifikacije, tj. resertifikacije u prethodne dvije godine, a to su Gradiška, Teslić, Prijedor, Laktaši, Doboj, Kotor Varoš i Zvornik.

Predstavnik grada Gradiška, Darko Vrhovac, šef Odsjeka za planiranje razvoja, poslovne zone i investicije, bio je jedan od panelista prilikom predstavljanja rezultata jedinica lokalne samouprave u okviru BFC SEE programa.

U procesu resertifikacije Grad Gradiška je ostvario najveću ocjenu od svih JLS, učesnica u BFC SEE programu, od 96,33 procenta od ukupnih 100 odsto. “Iza toga stoji jedan zaista veliki trud i rad, zalaganje i energija koju je cjelokupna lokalna zajednica grada Gradiška uložila, ne samo kada je u pitanju rad sa investitorima, nego i u svim drugim segmentima koje propisuje BFC SEE standard“, naveo je Vrhovac.

Proces strateškog planiranja, rada sa investitorima, uspostavljanje poslovnih zona, promocija samoga grada, uvezivanje privrede i obrazovnog sistema grada Gradiška čine jedan multisektorski pristup za koji se Grad Gradiška odlučio, što je prepoznato i nagrađeno jednom kvalitetnom ocjenom i dodatnom motivacijom za stvaranje još boljeg poslovnog okuženja i privlačenje investicija.