Naslovna Info Gradiška PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA UNDP-A O PODIZANJU ZASADA PAPRIKE NA PODRUČJU GRADIŠKE

PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA UNDP-A O PODIZANJU ZASADA PAPRIKE NA PODRUČJU GRADIŠKE

Gradiška – Predstavnici Razvojnog programa UN i Opštine Gradiška danas su prezentovali aktivnosti i ostvarene rezultate projekta UNDP-a BiH pod nazivom „Podrška trajnim rješenjima iz Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ u vezi sa podizanjem zasada paprike, nakon čega su obišli korisnike programa u Liskovcu i u Lamincima Sređanima.

Poljoprivrednik iz Liskovca, Mustafa Škodrić, zasadio je tri dunuma paprika, kaže da je urod dobar i da su uz saradnju i podršku  stručnih lica ostvarili dobru proizvodnju paprike čija otkupna cijena po tržišnim uslovima iznosi 0,60 KM.

Poljoprivrednik Đorđo Mikić iz Laminaca Sređana koji već ima iskustva sa proizvodnjom paprika kaže da je zadovoljan rezultatima projekta UNDP-a. Na 10 hiljada struka do sada je ubrao 4, 5 tone paprika. Mikić je istakao da bi cijena mogla biti i viša od 0,60 KM, ali da bez obzira na cijenu planira i dalje da se bavi proizvodnjom paprika.

Savjetnica za poslovni razvoj UNDP-a, Nežla Adilagić, rekla je da se ovaj projekat sprovodi u Gradišci i još šest opština u BiH. U projekat su osim povratnika uključene i druge kategorije i rezultati su jako dobri, navela je Adilagić. Ona je naglasila da je projekat počeo 2014. i trajaće do 2016 godine i da već planiraju daljnju saradnju .