Naslovna Info Gradiška Predstavljeni razultati Omladinske banke Gradiška (FOTO/VIDEO)

Predstavljeni razultati Omladinske banke Gradiška (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – U Gradišci su danas predstavljeni rezultati Omladinske banke Gradiška, koji su postignuti u saradnji sa Fondacijom „Mozaik“, a odnose se na realizaciju projekata neformalnih grupa mladih i mikrobiznisa.

Direktor programa Omladinske banke Fondacije „Mozaik“ Željko Pauković rekao je novinarima da je Omladinska banka Gradiška u 2020. godini realizovala osam omladinskih projekata ukupne vrijednosti oko 13.825 KM, koji su od strane Fondacije „Mozaik“ podržani sa blizu 4.000 KM, Gradske uprave Gradiška sa 4.500 KM, a ostatak su obezbjedile neformalne grupe mladih kroz donacije.

On je naveo da su grad Gradiška i Fondacija „Mozaik“  sa po 2.000 KM podržali dva mikrobiznisa.

„Cilj je da kroz Omladinske banke damo priliku mladim ljidima da u svojoj lokalnoj zajednici urade konkretne stvari. Važno je i što su kroz podršku za dva mikrobiznisa u Gradišci orvorena dva radna mjesta“, naglasio je Pauković.

On je istakao da je Fondacija „Mozaik“ u ovog godini kroz Omladinske banke u 49 lokalnih zajednica u BiH podržala 565 omladinskih projekata, vrijednosti 1.250.000 KM, te 91 mikrobiznis ukupne vrijednosti 180.000 KM.

Pauković je dodao da su Fondacija „Mozaik“ i grad Gradiška potpisali Memorandum o saradnji čiji je cilj da se u periodu od 2020. do 2023. godine podrže projekti mladih i mikrobiznisi.

Načelnik Službe gradonačelnika Gradiške Goran Subotić rekao je da se grad obavezao da će u ovom četvorogodišnjem periodu podržati projekte Omladinske banke sa ukupno 24.000 KM.

Subotić je naglasio da se u okviru ovih projekata podržava aktivizam mladih od 17 do 30 godina.

Koordinator Omladinske banke Gradiška Branko Straživuk rekao je da su ovi projekti šansa mladim neformalnim grupama da dođu do određenih sredstava za svoje aktivnosti, navodeći da su podržani i mikrobiznisi „Beta mont“ u oblasti građevinsrstva i „Gin – Gin“ u oblasti šivenja dječije odjeće.

Danas je potpisan i Ugovor sa srednjoškolcima gradiške Gimnazije za projkekat „Lego robot“.

Predsjednik Savjeta učenika Gimnazije Milana Pejić rekla je da su ove godine uz podršku Omladinske banke nabavili jedan „lego robot“, a da je za narednu godinu planirana nabavka još jednog „lego robot“ sa više djelova i kompleksnijim načinom programiranja.

On je dodala da će učenici sa ta dva robota učetvovati na takmičenjima i da će oni ostati u vlaništvu Gimnazije.

Video:

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.