Naslovna Kultura Knjige PREDSTAVLJENI „GRADIŠKI ZBORNIK“ I ZBORNIK „ISTINA O SRBIMA“

PREDSTAVLJENI „GRADIŠKI ZBORNIK“ I ZBORNIK „ISTINA O SRBIMA“

GRADIŠKA – Kulturnom centru Gradiška 30. decembra predstavljeni su 18. broj časopisa za društvena pitanja „Gradiški zbornik“ i 19. zbornik „Istina o Srbima“, čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Gradiške.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Mirko Milisavić, rekao je da je bitno u današnje vrijeme očuvati identitet srpskog naroda koji je evropski po svom kulturnom i duhovnom nasleđu, te da se „Prosvjeti“ i njenom radu može pripisati epitet najvećeg saradnika Srpske pravoslavne crkve u očuvanju nacionalnih i vjerskih osobina srpskog naroda.

Urednik „Gradiškog zbornika“ Milenko Gagić, rekao je da promocija „Gradiškog zbornika“ i zbornika poezije i proze po konkursu „Istina o Srbima“ zaokružuje proces kulturnog djelovanja u 2016. godini.

„Gradiški zbornik“, kao i do sada drži se koncepcije i filozofije da bude naš trag o nama u vremenu i prostoru nastojeći da zahvati sve što se u toku godine važno dogodi”, rekao je Gagić i dodao da „Gradiški zbornik“ predstavlja publikaciju koja obuhvata veoma kvalitetne radove iz različitih društvenih oblasti – politike, privrede, nauke, umjetnosti, književnosti i sporta.

Gagić je iz ovogodišnjeg Zbornika izdvojio tekst arhijerejskog namjesnika Mirka Milisavića „Iz istorije gradiške parohije” jer se ove godine navršava 150 godina od prvog osveštenja hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

Predsjednik žirija za izbor najboljih radova i urednik zbornika „Istina o Srbima“ Radana Vila Stanišljević, rekla je da je na konkurs pristiglo preko 50 radova izuzetnog kvaliteta.

„Vrlo je teško ocijeniti nečiju dušu i procijeniti da li je to za nagradu ili nije ali ono što presudi jesu pravila umjetnosti i književnosti”, rekla je Radana Vila Stanišljević.

Pjesma „Srž“ autora Miladina Berića iz Banjaluke proglašena je najboljim poetskim radom. Druga nagrada pripala je Milanu Kuzmiću iz Doboja za pjesmu „Jasenovački crni oltari“, a treća Filipu Perišiću iz Kotor Varoša za pjesmu „Milost, Milost“.

Prvonagrađeni prozni rad je „Ne umri sine moj“ autora Vasilija Karana iz Banjaluke.

Druga nagrada pripala je Živku Vujiću iz Banjaluke za „Trenutak istine ugasio nadu“, a trećom je nagrađen „Pramen kose“ autorke Dragojle Popović iz Laktaša.

Predstavljanju „Gradiškog zbornika“ i zbornika „Istina o Srbima“ pored autora, prisustvovali su načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić sa saradnicima i druge zvanice.