Naslovna Info Gradiška PREDSTAVLJENI “GRADIŠKI ZBORNIK” I ZBORNIK “ISTINA O SRBIMA”

PREDSTAVLJENI “GRADIŠKI ZBORNIK” I ZBORNIK “ISTINA O SRBIMA”

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška večeras su predstavljeni 19. broj časopisa za društvena pitanja “Gradiški zbornik” i 20. broj zbornika “Istina o Srbima”, čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Gradiške.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, koji je pokrovitelj ovih izdanja, rekao je da će lokalna uprava i dalje podržavati izdavanje djela u kojima se zapisuje novija i starija istorija opštine, kao i druga djela iz raznih oblasti društvenog života.

Urednik “Gradiškog zbornika” Milenko Gagić rekao je da je ovogodišnje izdanje štampano na preko 300 strana, ali da je osnovni kvalitet u sadržaju.

“Ovaj broj `Gradiškog zbornika` obuhvata preko 40 radova iz različitih društvenih oblasti – istorije, politike, nauke, umjetnosti, književnosti i sporta”, rekao je Gagić.

Prema njegovim riječima, najupečatljivija tema ovogodišnjeg zbornika je prisjećanje na vojnu akciju “Bokovi”, u kojoj je 8. avgusta 1992. godine Gradiška odbranjena od agresije hrvatske vojske, a život za slobodu dalo 16 boraca.

Predsjednik gradiške “Prosvjete” Mirko Milisavić istakao je da oba zbornika kroz dvije decenije postojanja pokazuju nacionalna, duhovna i vjerska dostignuća srpskog naroda na ovim prostorima.

“Ovogodišnja izdanja zbornika karakterišu, do sada, najkvalitetniji radovi. Na konkurs `Istina o Srbima` pristiglo je nešto manje proznih i poetskih radova nego prethodnih godina, ali su oni bili veoma kvalitetni, a autori su sa cijelog srpskog govornog područja”, naveo je Milisavić.

U zborniku “Istina o Srbima” objavljeno je 20 radova, među kojima su po tri rada proze i poezije koja su nagrađena na istoimenom literarnom konkursu.

Prvu nagradu za rad u stihu osvojio je Nebojša Ivaštanin za pjesmu “Pred bistom pokajnicom”.

Druga nagrada pripala je Dragojli Popović iz Boškovića, opština Laktaši, za pjesmu “To može samo Srpkinja”, a treća Snježani Jokanović iz Prijedora, za pjesmu “Uplakana majka”.

Najbolji rad u prozi – “Sveti štap je isplivao”, napisao je Živko Vujić iz Banjaluke.

Druga nagrada pripala je Živku Đuzi iz Mrkonjić Grada za priču “Božiji putokaz”, a treća Slobodanu Jankoviću za prozu pod nazivom “Goluban”.

Srna, foto: Moja Gradiška