Naslovna Kultura Knjige PREDSTAVLJENA ZBIRKA PUTOPISA “HADŽILUK PLEMENITOM SNU”

PREDSTAVLJENA ZBIRKA PUTOPISA “HADŽILUK PLEMENITOM SNU”

GRADIŠKA – Zbirka putopisa “Hadžiluk plemenitom snu”, autora Borisa Maksimovića, predstavljena je sinoć u Kulturnom centru Gradška.

Knjiga predstavlja zbir trideset putopisa, koji su rezultat njegovog šestogodišnjeg putovanja širom Evrope, od skandinavskih metropola do juga Italije, ali i širom bosansko-hercegovačkih krajeva, koja autor svrstava među najzanimljivija iskustva.

Maksimović kaže da se gotovo uvijek, razlikuju naša očekivanja i predstave o nekoj zemlji ili gradu, od onog stvarnog stanja .

On je naveo da je sve počelo u februaru 2008. godine, kada je otputovao u Italiju ,nakon čega je po povratku napisao prvu reportažu, a zatim su se nizala putovanja i nove priče.

Maksimović je dodao da putovanje ne mora uvijek biti skupo, a ne mora biti ni daleko.

– Putovao sam na različite načine, zahvaljujući studentskim putovanjima, razmijeni studenata, ali prvenstveno u samostalnim aranžmanima. Nisam birao destinaciju, bitno je bilo samo da putujem, da upoznajem druge gradove, druge običaje, ljude. Mnogo sam naučio, ali prvenstveno stekao brojne prijatelje”, istakao je Maksimović na promociji.

Na promociji drugog izdanja zbirke putopisa, pored autora govorio je novinar i književnik Goran Dakić .

Prvo izdanje knjige “Hadžiluk plemenitom snu” objavljenoj je 2014. godine , a nakon samo dvije godine svjetlo dana ugledalo je drugo izdanje, za koje takođe vlada veliki interes .

Promocija drugog izdanja zbirke putopisa “Hadžiluk plemenitom snu” održana je u Derventi, a nakon Gradiške, biće predstavljena i u drugim gradovima RS.