Naslovna Kultura Knjige Predstavljena nova knjiga istoričara Bojana Vujčića

Predstavljena nova knjiga istoričara Bojana Vujčića

GRADIŠKA – Najkompletnija knjiga o Gradišci i okolini u Prvom svjetskom ratu koja rasvjetljava lokalnu istoriju u svim njenima aspektima te objašnjava uticaj najpoznatijih porodica i ličnosti, kako su ovo djelo objasnili profesori i recententi, Dragiša Vasić i Borivoje Milošević, predstavljena je u četvrtak naveče u Gradišci.

– Ova knjiga se u najvećem dijelu zasniva na izvornoj arhivskoj građi koju posjeduje Zavičajni muzej u Gradišci.  Pored nedavno pronađene arhive kotarskog ureda iz austrougarskog i perioda Kraljevine SHS u Bosanskoj Gradišci, korištena je građa Arhiva RS u Banjaluci te BiH u Sarajevu – kazao je Bojan Vujčić, autor knjige „Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu.”

Ključni dokumenti koji svjedoče o periodu s početka prošlog vijeka pronađeni su sasvim slučajno, na tavanu austrijske vijećnice sagrađene 1896. godine, prilikom njenog renoviranja prije nekoliko godina. –Ova arhiva sadrži veliki broj službenih dokumenata gradskog poglavarstva, kotarskog ureda, okružnog ureda te cirkulara upućenih od strane Zemaljske vlade bosanskogradiškom kotaru. Zastupljen je i veći broj ličnih dokumenata, raznih prijava i novina – rekao je Vujčić koji je u knjizi rasvijetlio uticaj poznatih gradiških porodica toga doba.

Među njima je naglašena uloga porodice Malić, posebno doktora Jovana Malića koji je 1915. godine interniran u Arad.

On se zajedno sa doktorom Jovom Bokonjićem razbolio od tifusa liječeći internirce u logoru koji su mu se, za dobročinstvo, odužili  zlatnim satom.

Na promociji knjige ličnost Jovana Malića dočarao je glumac Admir Mešić a Miroslav Vuković na harmonici i solista Ljuban Trbojević su pjesmom i muzikom brojnoj publici približili vrijeme Prvog svjetskog rata.