Naslovna Info Predstavljen brzi test o otkrivanju bolesti, uskoro i u Loparama

Predstavljen brzi test o otkrivanju bolesti, uskoro i u Loparama

Na forumu “Ekonomska saradnja njemačkih kompanija sa privrednicima i institucijama Republike Srpske” u gradu Mildorf u Njemačkoj danas je prikazan brzi test o otkrivanju virusa korona, patent kompanije “Domatek”.

Vlasnik kompanije “Domatek” Robert Priler rekao je da su ovi testovi veoma bitni za zdravstvene radnike, kao i za ljude koji putuju u druge zemlje, da ne bi čekali na laboratorijske analize i do 72 sata.

On je naglasio da kompanija “Domatek”, koja se bavi analizom vode i vazduha, učestvuje u donošenju zakonskih odluka na nivou Njemačke, a veliki je prijatelj Republike Srpske.

– Ovi testovi su potpuno validni i dozvoljeni u Bavarskoj, a mi smo akreditovani za njihovo sprovođenje – dodao je Priler.

Direktor Doma zdravlje Lopare Želimir Nešković, koji je bio na forumu, rekao je da je danas na licu mjesta prikazno brzo testiranje na antitijela, a brza testiranja će već za nekoliko sedmica organizovati u Domu zdravlja Lopare, uz preporuke kompanije “Domatek”.

On je izjavio Srni da bi na ovaj način olakšali i rad određenih privrednih subjekata, ali i bolnice u Bijeljini koja je preopterećena oboljelim licima.

“Veoma je značajno da se u Srpskoj upotrijebe iskustva Bavarske, jedne od najrazvijenijih evropskih oblasti u borbi protiv ovog opakog virusa”, izjavio je Nešković Srni i zahvalio Kojadinoviću, predstavnicima bavarskog grada Mildorfa i kompaniji “Domatek” za saradnju i dosadašnju podršku Loparama.

Organizator foruma, privrednik i humanitarac Miroslav Kojadinović, rekao je da je ideja kompanije “Domatek” da se uveže sa svima na Balkanu, sa Ministarstvom zdravlja Srbije, Republike Srpske i federalnim resornim ministarstvom.

– Predstavili smo naš način borbe protiv korona virusa i šta to upotrebljavamo i kako možemo dalje distribuirati kako bi bilo omogućeno da se ljudi testiraju i da brzo saznamo rezultat – rekao je Kojadinović za Srnu.

On je dodao da je istakao da Mildorf ima odličnu saradnju sa opštinom Lopare, kao i da se nada privrednom povezivanju sa drugim lokalnim zajednicama.

Forumu su se putem video linka uključili poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Bogdanić i načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Forumu su prisustvovali i njemački parlamentarac Ginter Knoblauh, koji je 15 godina proveo na čelu grada Mildorfa, privrednik Klaus Lešman i predstavnik grada Mildorfa Anete Haselbek.

Knoblauh i Haselbek su saglasni da je dobro da se rade brzi testovi i da se na taj način sprečava dalje širenje virusa korona.