Naslovna Kultura Knjige Predstavljem “Gradiški zbornik” i zbornik “Istina o Srbima”

Predstavljem “Gradiški zbornik” i zbornik “Istina o Srbima”

U Kulturnom centru Gradiška sinoć su predstavljeni 17. broj časopisa za društvena pitanja “Gradiški zbornik” i 18. zbornik “Istina o Srbima”, čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Gradiške.

Urednik “Gradiškog zbornika” Milenko Gagić rekao je da su ova dva zbornika kruna kulturnih dešavanja na području opštine u toku jedne godine. On je rekao da “Gradiški zbornik” predstavlja publikaciju koja na 300 stranica obuhvata veoma kvalitetne radove iz različitih društvenih oblasti – politike, privrede, nauke, umjetnosti, književnosti i sporta. Zbornik “Istina o Srbima” je zbornik radova poezije i proze pristiglih na ovogodišnji istoimeni literarni konkurs.

Predsjednik žirija za izbor najboljih radova i urednik zbornika “Istina o Srbima” Radana Vila Stanišljević kaže da je na konkurs pristiglo jako puno radova izuzetnog kvaliteta. “Među njima su se istakla po tri nagrađena rada iz poezije i proze, koja su pokazala darovitost autora i sjajno razumijevanje teme, koja predstavlja sveobuhvatnost života srpskog naroda”, rekla je ona.

Za najbolji poetski rad proglašena je pjesma “Svetionik tuge” autora Nebojše Ivaštanina iz Gradiške. Druga nagrada pripala je Borislavu Bori Memedoviću sa Pala za pjesmu “Haška dioptrija”, a treća Beseljku Gajdaševiću za pjesmu “Na putu slave”. Prvonagrađeni prozni rad je “Iščašeni oktobar” autora Živka Đuze iz Mrkonjić Grada. Druga nagrada pripala je Radi Dimitrijeviću iz Gradiške za “Priču o Mitri”, a trećom je nagrađen “Posljednji čin u Elisinoru” autora Basilija Šainovića iz Doboja. Predsjednik gradiške “Prosvjete” Mirko Milisavić rekao je da su sva dosadašnja izdanja “Gradiškog zbornika” i zbornika “Istina o Srbima” imala veliki značaj za kulturu opštine Gradiške. On je naglasio da se izdavanjem ovih zbornika željelo pokazati da su Srbi narod sa velikim kulturnim naslijeđem i duhovnim vrijednostima. Milisavić je dodao da je specifično za ovo izdanje “Gradiškog zbornika” da se sve više osvrće na lokalne teme, te da iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje autora iz Republike Srpske i regiona za literarni konkurs “Istina o Srbima”.

Radio Gradiška