Naslovna Info Predsjednik Srpske pozvao građane da izađu na referendum

Predsjednik Srpske pozvao građane da izađu na referendum

Bijeljina – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je večeras građane Srpske da izađu na referendum o Danu Republike Srpske koji će biti održan 25. septembra i istakao da se sve radi u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama, te da međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju.

“Referendum o Danu Republike nije nikakav probni balon, kako smatra Bakir Izetbegović, to je pitanje našeg statusa i pitanje naših života. Niko ne može minimizirati na taj način referendum o Danu Republike”, rekao je Dodik Srni.
Predsjednik Srpske je istakao da je taj referendum suštinski veoma važan i zato ljudi ne treba da ostanu tog dana kod kuće nego da izađu na referendum.

“Pozivam sve građane Srpske da izađu na referendum i na taj način pokažu opredijeljenost u vezi sa Danom Republike i da se suprotstavimo nastojanjima i umiješanosti Bakira Izetbegovića, koji je umislio da može da određuje nama datum Republike Srpske i da odlučuje u ime nas”, rekao je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićeve ocjene u vezi sa 2018. godinom, Dodik je rekao da je to pitanje te godine i tada će se odlučivati o tome, ali u svakom slučaju Izetbegović nije taj koji će o tome odlučiti.

“Stalno pozivanje međunarodne zajednice da ispunjava njihove želje govori tome da su oni naučili na instrumentalizaciju međunarodne zajednice protiv Srba i Republike Srpske, ali i to je vrijeme prošlo i mi smo preživjeli i tu torturu”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike je poručio da niko više ne može da nameđe svoje stavove Republici Srpskoj.

“Međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju, ovo se sve radi u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama poznatim u svijetu. Na taj način ne može niko da očekuje da ćemo mi prihvatiti neobjektivno i pristrasno ponašanje međunarodne zajednice u bilo kom smislu. To čujem od nekih ambasada, ali mislim da je riječ o naučenoj priči, da je najlakše okvalifikovati i osuditi Srbe i ostati u miru sa Bošnjacima, koji su, naravno, za njih prvi cilj i prva meta u očuvanju njihovih interesa”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nikakvo nametanje /visokog predstavnika Valentina/ Incka i nikakve zabrane ne dolaze u obzir.

“Pozivam narod da izađe na referendum, čak i u uslovima ako bi Ustavni sud sramno, prema bilo kojoj osnovi, eventualno zabranio da izađemo na taj referendum”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da referendum mora biti održan i da će biti održan 25. septembra “svidjelo se to kome ili ne u Sarajevu”.

“Mi ovdje ne živimo da bismo se svidjeli Sarajevu, mi živimo ovdje da bismo uredili naše odnose i da bi naša zajednica bila funkcionalna i dobra”, zaključio je predsjednik Srpske.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da Kolegijum SDA smatra da referendum o Danu Republike Srpske predstavlja probni balon za referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH, te da u BiH ne može doći do mirnog, niti bilo kakvog razlaza.

Izetbegović smatra da rušenje mirovnog sporazuma neminovno vodi, kako je rekao, rušenju mira u BiH “i vjerovatno u ovom dijelu Evrope, a to se planira učiniti 2018. godine”.

SRNA