Naslovna Sport Fudbal Predsjednik FS RS Mile Kovačević: Neću dati da oblate moje ime

Predsjednik FS RS Mile Kovačević: Neću dati da oblate moje ime

Banjaluka – Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske zato što to neko želi i hoće, već samo ako se dokaže da sam grešan.

Naglasio je ovo prvi čovjek “kuće fudbala Srpske” Mile Kovačević u razgoru za “Glas Srpske”. On je razočaran posljednjim dešavanjima u kojima njegovi dugogodišnji sljedbenici traže da se povuče sa funkcije i ode iz FS RS.

– Najviše sam razočaran ponašanjem najbližih saradnika u Izvršnom odboru Fudbalskog saveza RS, ali i činjenicom da pojedinci od mene žele da naprave lopova i nacionalnog izdajnika. Prije nekoliko mjeseci smo održali redovnu sjednicu Skupštine i sve je bilo u najboljem redu. Čak ni početkom avgusta na sjednici IO FS RS nije bilo nikakvih zamjerki, a onda se desio nagli preokret u kojem se moje ime želi što više ocrniti. Neću to nikom dozvoliti – rekao je Kovačević.

Naglasio je da u činjenici da se traži njegova ostavka nije ništa sporno, ali da se moraju ispoštovati statutarni akti.

– Nije nemoguće da se to desi za nekoliko dana, ali ne na ovaj način. Mora se znati da se po Statutu predsjednik može promijeniti na četiri načina. Dakle, ako je ne daj Bože umro, ili daj Bože, ako je pravomoćno osuđen na više od tri mjeseca zatvora, iselio se iz države ili pak sam podnio ostavku. Statut je tu jasan i nisam ga je pravio. Svi znate da su u izradi Statuta u onim teškim vremenima učestvovali FIFA i UEFA – nastavio je Kovačević.

Još jednom je ponovio da je spreman da ode, ali samo ako više institucije kažu da nije u pravu.

– Samo se moraju poštovati Statut, pravila i propisi. Ako obje strane kažu da su u pravu, onda imaju viši organi, FS BiH, UEFA i FIFA. Ako kažu da mi nismo u pravu, odlazim istog momenta. Ali, ako kažu da smo u pravu, ostajem. Da li će to biti do kraja mandata, 30. septembra 2020. godine ili ranije, vidjećemo. Planirao sam da završim još neke stvari i onda  se povučem kako sam i najavio. Uvijek sam bio čovjek od riječi, a davno sam izjavio da odlazim poslije ovog mandata i da nemam namjeru da se više kandidujem – istakao je Kovačević.

Na čelo FS RS je došao 30. novembra 2007. godine i tvrdi da se od tada nije “okoristio” ni na koji način.

– Za 12 godina odigrano je 50 prvenstava u svim takmičenjima pod okriljem saveza. Nije se desila nijedna trauma, nijedna namještena utakmica, a i kada su se pojavljivali mali problemi, brzo smo ih rješavali. Nema ekscesa, ni nasilja. Za 12 godina na ime doprinosa i poreza FS RS je uplatio 984.000, a od republičkih institucija dobio samo 53.000 maraka. Nisam zaposlio ni rođaka, ni kuma, ni prijatelja, a na listama sudija, kontrolora i delegata nema niko iz moje porodice.- rekao je Kovačević.

– Za razliku od nekih, za 12 godina nisam naplatio nijednu dnevnicu i troškove goriva, a u savez dolazim isključivo svojim automobilom. Neka bilo ko izađe sa bilo kakvim dokazom da sam za ovo vrijeme izvukao bilo kakvu materijalnu ili neku drugu korist – izjavio je Kovačević.

Na kraju, predsjednik FS RS je poručio da nije on bitan kao pojedinac, već sistem koji se mora poštovati.

– Odluku da odlazim sam već donio i to se mora poštovati, a kada će to biti, ne zavisi samo od mene. Dovoljno sam dao fudbalu na našim prostorima i vrijeme je da mlađi sa više energije preuzmu stvari u svoje ruke. No, samo po propisima i poštujući sistem. Jer, bojim se da će oni koji žele mene na ovakav način da smijene, kada to urade, brzo izgubiti tlo pod nogama, upravo zbog toga što se nisu držali propisa. A to neće moći da prođe kada u Sarajevu budu zastupali interese FS RS – dodao je Kovačević.

Krivična prijava

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević osvrnuo se i na incident u kojem je predsjednik banjalučkog BSK-a Novak Damjanović u prostorijama FS RS fizički napao generalnog sekretara Gorana Ćejića.

– Ćejić je zadobio lakše tjelesne povrede i sigurno je da će protiv Damjanovića biti pokrenut krivični postupak. Ostalo ne bih htio da komentarišem – naglasio je Damjanović.