Naslovna Info Gradiška Predsjednica Cvijanović i gradonačelnik Adžić uručili ključeve 32 stana korisnicima alternativnog smještaja...

Predsjednica Cvijanović i gradonačelnik Adžić uručili ključeve 32 stana korisnicima alternativnog smještaja (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić uručili su danas rješenja i ključeve korisnicima alternativnog smještaja kojima su dodijeljeni stanovi u zgradi sa 32 stambene jedinice, koja je izgrađena u okviru Projekta zatavaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbijeđenja javnih stambenih rješenja – CEB 2.

Predsjednica Srpske je u izjavi novinarima istakla da se kroz ovaj projekat i inicijativu širom Republike Srpske rješavaju stambena pitanja izbjeglih i raseljenih lica.

– Ovo je rezultat rada i angažmana različitih novoa vlasti. Ovdje imamo angažman lokalne zajednice, Vlade Republike Srpske, Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica i migracije i resornog ministarstva na nivou BiH i Savjeta ministara, ali i podršku naših stranih partnera koji su omogućili da možemo da završavamo ovakve projekte – na dobrobit korisnika stanova – ocijenila je ona.

Predsjednica je izrazila zahvalnost za strpljenje korisnicima stanova, kojima život nije bio lak, ali kojima je sada trajno riješeno stambeno pitanje.

Gradonačelnik Gradiške rekao je da će kroz projekat CEB 2 sada biti omogućeno raspuštanje koletivnih centara u Rovinama i Lamincima, te da će nove stanove dobiti i pojedinci koji su kroz socijalnu kartu Centra za socijalni rad ocijenjeni kao ugroženi i koji nisu imali riješeno stambeno pitanje.

Adžić je zahvalio predsjednici Srpske, Sekretarijatu za izbjegla i raseljena lica i migracije i resornom ministarstvu u Savjetu ministara, koji su omogućili da se za ove namjene ulože značajna sredstava.

On je naveo da Gradiška sada ima ukupno 64 stana za socijalno stanovanje, s obzirom na to da je početkom ove godine u ovom gradu useljena još jedna zgrada sa 32 stana, te podjsetio da u Novoj Topoli započeta izgradnje još jedne zgrade socijalnog stanovanja sa 32 stana.

– Obnovili smo i 38 kuća na području Gradiške, a u pripremi je projektna dokumentacija za obnovu još 37 kuća – dodao je Adžić.

Adžić je naveo da je grad Gradiška u izgradnju navedenih objekata uložio 670.000 KM.

Lučić je rekao da je ukupna vrijednost projekta CEB 2, 104 miliona evra i finansira se iz sredstava Rezvojne banke Savjeta Evrope, uz učešće opština i gradova u BiH.

– Cilj ovog projekta jeste da do 2022. godine na teritoriji Republike Srpske više nemamo kolektivnih i aleteranativnih smještaja – naglasio je Lučić.

On je naveo da je vrijednost novoizgrađene zgrade sa 32 stana u Gradišci oko 1.550.000 KM.

Korisnica Radmila Topić rekla je da je nakon ratnih dešavanja i dolaska u Gradišku iz Donjeg Vakufa bila podstabnar sa mužem i četvoro djece.

– Nismo ništa uspjeli da izgradimo jer smo u tom periodu školovali djecu, koja su svi već na putu da završe fakultete – istakla je Topićeva.

Topićeva je navela da je njena višečlana porodica dobila najveći stan, od oko 70 metara kvadratnih.

Ceremoniji uručivanja ključeva prisustvovao je i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljubo Ninković. 

VIDEO:


BESPLATNO preuzmite na Google play prodavnici aplikaciju “Moja Gradiška”. Preuzmite je klikom ➡️ OVDJE.