Naslovna Info Gradiška Predrag ZEC, umetnički fotograf iz Gradiške: Fotoaparat umesto kista!

Predrag ZEC, umetnički fotograf iz Gradiške: Fotoaparat umesto kista!

GRADIŠKA – Posle nagrada „Nacionalne geografije“, izložbi i foto-monografije „Gradiška – moj grad“, Predrag Zec je potvrdio da njegove fotografije nude novu dimenziju umetnosti u gradu na reci Savi, gde živi i stvara. Motivi su mu tradicija, priroda i arhitektura ali sve više istražuje i domen takozvane studijske fotografije. Ipak, u većini Predragovih fotografija provejava prepoznatljiv krajolik Gradoške.
„Ideja o mini-monografiji Gradiške javila mi se nakon izložbe u gradskoj Galeriji. Moj prijatelj i poslovni saradnik, Denis Pračić je predložio da fotografije sa izložbe objavimo i u nekoj vrsti publikacije.

FB_IMG_1461223392273
Meni se tad dopalo, angažovali smo književnika Gojka Vujanovića koji je napisao popratni tekst. Na kraju smo svi veoma zadovoljni našim zajedničkim delom.“, kaže Zec, član Agencije „
„Mc Frogs“. On sada priprema zvaničnoj web prezentaciju uveren da će na taj način njegovi radovi već tokom marta biti dostupni mnogo većem auditorijumu.
Bez obzira na siolidno iskustvo u ovom poslu, Predrag Zec se rado priseća i početaka. On je prvo bio snimatelj u više lokalnih tv stanica ali je brzo shvatio da je veći izazov fotografski aparat nego kamera.
„Prvi moj susret sa ovom umetnušću je od pre petnaestak godina . Sve se dogodilo spontano kada sam fotografisao svakodnevni život ljudi iz mog susredstva. Posle sam se okušao na masovnim skupovima i važnijim dogadjajima. Ubrzo sam se ohrabrio shvativši da je to moj umetnički put kojeg vredi dograđivati. Sada sam u toj nepovratnoj misiji punoj stalnih izazova“, objasnio je Zec. On kaže da najviše uči od iskusnijih kolega uveren da je fotografija takođe i filozofija njegovog života. „Pokušavam kroz objektiv fotografskog aparata prepoznati, videti i ispričati ljudsku priču bez reči. Uspeh se tu lako može prepoznati jer su reakcije direktne i nedvosmislene.
Jedan pogled je dovoljan da se zaključi veština umetničkog ali i svakog drugog fotografa“, kaže Zec koji najviše uči od iskusnijih u ovome zanatu. To su Dragoljub Zamurović, Ladislav Kamarad, Nick Brandt, Ansel Adams i drugi…
Predrag Zec, osim stalnih angažmana planira sredinom ove godine novu izložbu fotografija na temu života na reci Savi a potom će, izazvan prolećen u prirodi, krenuti i dalje, po celoj RS, BiH i susednim državama.

Milan Pilipović