Naslovna Info Gradiška Pred voćarima Republike Srpske ove godine mnogo izazova

Pred voćarima Republike Srpske ove godine mnogo izazova

GRADIŠKA – “Suočavanje voćara sa izazovima ubrzanih promjena klime, tržišta, radne snage…” naziv je osmog savjetovanja voćara Republike Srpske, koje je u subotu održano u Gradišci. Voćari su u jednoj rečenici istakli svoje izazove i probleme, zatraživši praktične, stručne i naučne odgovore na postavljena pitanja.

Pred voćarima Republike Srpske ove godine mnogo izazova

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS smatra da voćarstvo sa godišnjom produkcijom, vrijednom preko 70 miliona maraka mora da ima odgovarajući status.

-Klimatske promjene, neuređeno tržište i problem sa radnom snagom su naši gorući problemi. Danas smo pozvali i okupili ljude od struke, nauke i prakse kako bismo pronašli najoptimalnije odgovore i rješenja za probleme i izazove. Nas voćare, a i ostale poljoprivrednike, posebno muči činjenica da  uvozimo skupe nekvalitetne poljoprivredne proizvode a izvozimo jeftinu radnu snagu. Moramo poljoprivrednog proizvođača izdignuti na viši nivo, ali to ne možemo bez podrške odgovarajućih institucija, rekao je Dojčinović.

Pred voćarima Republike Srpske ove godine mnogo izazova

Voćari imaju veliku podršku resornog ministarstva

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekao je da je prije osam godina na prvom savjetovanju voćara učestvovao kao prezentator, a  danas kao ministar i da posebno razumije aktuelni trenutak u voćarstvu. Pašalić je istakao da voćari koriste više od deset podsticajnih mjera, kao što su premiranje proizvodnje i otkupa, nabavke mehanizacije, protivgradnih mreža, ambalaže, podrška prilikom osiguranja proizvodnje ili nabavke regresiranog goriva i druge mjere.

-Godišnje za voćarstvo izdvajamo pet miliona maraka. Kada bismo bili u mogućnosti da uvažimo želje svih proizvođača trebalo bi nam 200 miliona, mi imamo budžet od 75 miliona i trebamo ga realno i pravedno iskoristiti. U toku su i aktivnosti oko izrade Strategije razvoja poljoprivrede RS 2021-2026. godina, pa pozivamo sva udruženja na saradnju. Naravno, moramo učiniti i maksimum kako bismo amortizovali klimatske promjene, rekao je ministar Pašalić.

Na osmom savjetovanju voćara  o aktuealnim temama govorili su stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta iz Banja Luke, a istaknut je i značaj neprestanog usavršavanja proizvođača sa najnovijim neučno-tehnološkim dostignućima iz oblasti poljoprivrede.

Osmom savjetovanju voćara RS, održanom u Kulturnom centru u Gradišci prisustvovalo je oko 200 voćara i stručnjaka iz cijele države.