Naslovna Info Praznik meda u Gradiški: Pčelari predstavljaju svoje proizvode na „Zdravomedu“

Praznik meda u Gradiški: Pčelari predstavljaju svoje proizvode na „Zdravomedu“

Na trodnevnom Sajmu meda, pčelinjih proizvoda i lekovitog bilja „Zdravomed“ koji je otvoren danas u Gradiški, konstatovano je da 2016. godina nije naročito pogodovala ovoj delatnosti.

Pčelari smatraju da su podbačaji uzrokovani temperaturnim oscilacijama te mrazem u vreme cvetanja voća i medonosnog bilja.

 Ipak, ovaj Sajam koji se održava 12. godinu uzastopno je prilika, kazao je Nikola Soldatić, zamenik načelnika Gradiške prilikom otvaranja Sajma, za afirmisanje pčelarstva ali i drugih delatnosti koje ne dotiču hemija i druga sredstva štetna po zdravlje ljudi.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

– Ova sezona za nas je osrednja jer košnice nisu tako pune kao prošle godine. Ipak, zadovoljni smo jer je plasman nešto bolji a ni cene od 12 KM do 15 KM po kilogramu nisu loše – smatraju pčelari Predrag Trninić iz Nove Topole i Miodrag Andrić sa Ozrena.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Među brojnim posetiocima bila su i deca iz Predškolske ustanove „Lepa Radić“ kojima su vaspitači i pčelari ukazali na vrednosti korištenja meda u ishrani. „Zdravomed“ su organizovali Opština Gradiška i pčelarska udruženja „Amorfa“ i „Pčele-Bilje“.

M. Pilipović