Naslovna Info Aktuelno Republika Srpska-FBiH Praznik ljubavi i solidarnosti

Praznik ljubavi i solidarnosti

Banjaluka – Vjernici katoličke vjeroispovijesti danas u duhu mira, solidarnosti, radosti i ljubavi proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je vjernicima božićnu čestitku rekavši da je ovaj praznik izvor radosti i vjere.

– Spremali smo svoja srca i duše da radost Božića istinski zahvati naše biće. Pružamo ruke čestitajući jedni drugima, želeći podijeliti radost vjere jer nam se Bog rodio i postao jedan od nas – rekao je Puljić.

Banjalučki biskup Franjo Komarica u tradicionalnoj božićnoj čestitki poručio je vjernicima da bez povratka Isusu Hristu ne može biti istinskog mira, što podrazumijeva odricanje od častoljublja i želje za vlašću i zahtijeva poštivanje dostojanstva i prava svih ljudi i naroda. Kazao je da je smisao Božića u jasnom i glasnom stajanju na stranu svakog obespravljenog čovjeka i da nužno treba promovisati kulturu mira svakodnevnim poštivanjem prava drugih i djelima milosrđa i ljubavi.

– Zahvalimo Bogu za njegovu ljubav. Obećajmo mu da ćemo uzvratiti ljubav za ljubav, voleći njega i sve ljude, naročito one u našoj životnoj sredini koji su obespravljeni, zanemareni, satrveni životnim jadima. Čestit Božić i sveto porođenje Isusovo – poručio je Komarica.

Čestitke katoličkim vjernicima uputili su i zvaničnici RS i BiH poželjevši im da praznik proslave u miru, sreći i blagostanju u krugu porodice i prijatelja. Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić poručio je da je najveći hrišćanski praznik prilika da se zajedno podsjetimo da smo društvo koje njeguje različitosti, uz međusobno uvažavanje, poštovanje i razumijevanje.

– Božić je praznik radosti i nade koji nas ispunjava najljepšim osjećanjima i ujedinjuje oko tradicionalnih i moralnih vrijednosti. U uvjerenju da će poruke Božića dodatno podstaknuti sve dobronamjerne ljude da čine dobro i izgrađuju bolje i uspješnije društvo, iskrene čestitke – navodi se u čestitki predsjednika RS Milorada Dodika.

Premijer RS Željka Cvijanović poželjela je da radosna vijest Hristovog rođenja donese međusobno uvažavanje, poštovanje i razumijevanje. Čestitke su uputili i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, visoki predstavnik Valentin Incko, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, te brojni drugi predstavnici političkog i javnog života RS i BiH.

Običaji

Vjernici proslavu Božića počinju odlaskom na misu polnoćku, a zatim i na ranu jutarnju koja se zove pastirica ili mala misa, na kojoj se pričešćuju. Treća misa je poldanica, a običaj je da se mlade djevojke za svaku misu presvuku u drugu svečanu haljinu.

U kući na stolu sve vrijeme treba da bude boca s rakijom i košarica sa smokvama, orasima, lješnicima i bademima. Ručak je svečan i obilan, a za sto treba da sjednu svi članovi porodice. Staro vjerovanje kaže da ako na Božić pada kiša, rodiće sve što se okopava motikom.

Glas Srpske