Naslovna Info Gradiška Prazna penzionerska kasa u Gradiški – Kasne opštinske donacije

Prazna penzionerska kasa u Gradiški – Kasne opštinske donacije

GRADIŠKA – Od planiranih 75.000 KM, Udruženje penzionera u Gradiški dobilo je ove godine samo 12.500 KM iz opštinskog budžeta.

Dragoljub Savanović, predsednik ovog udruženja koje okuplja više od 7.000 članova, naglašava da je njihovo funkcionisanje dovedeno u pitanje.

-Zbog velikog kašnjenja u isplati opštinskih sredstava, dospeli smo u tešku situaciju. Ne možemo isplatiti jednokratne donacije socijalno ugroženim članovima, pomoći bolesnima, sufinasirati zimnicu i ogrev – požalio se Savanović našoj redakciji.

On ne osporava navode opštinskog načelnika Zorana Latinovića da su izmirena prošlogodišnja dugovanja ali uverava da to nije dovoljno za rad Udruženja.

-Povećana je smrtnost penzionera u Gradiški. Nemamo novca za isplatu troškova sahrane. To je za nas veliki problem kojeg prethodnih godina nismo imali u sadašnjim razmerama. Od članarine koja iznosi 2,5 KM mesečno, ne možemo podmiriti osnovne potrebe – naglasio je Dragoljub Savanović rekavši da ovde godišnje umre više od 300 njihovih članova.

U Opštini Gradiška naglašavaju da su budžetom za tekuću godinu povećana sredstva namenjena Udruženju penzionera.

-To povećanje je 25.000 KM godišnje. Budžetska stavka za Udruženje je 75.000 KM ali osim toga, Opština izdvaja mnogo više novca na indirektan način, sufinasiranjem lečenja u našim zdravstvenim ustanovama, putem socijalnih i drugih programa – navode u lokalnoj upravi.
Zoran Latinović, načelnik Gradiške kaže da je, od promene lokalne vlasti Udruženju penzionera ukupno isplaćeno šest rata a kašnjenja znatno umanjenja.

-Istina je da su na račun penzionerskog udruženja ove godine uplaćene dve rate ali ukupno gledano, mnogo više novca na njihov račun uplaćeno je po osnovu zaostalih obaveza iz prethodnog perioda – kazao je načelnik Latinović. On je obećao da će doznačena sredstva za ovu godinu biti isplaćena a funkcionisanje Udruženja neće biti dovedene u pitanje.

ATF

Prosečne penzije 295 KM

Prosečna penzija u Gradiški je 295 KM, što je za 16 KM manje od republičkog proseka. Najviše njihovih mesečnih primanja je u rasponu od 130 do 299 maraka, što se odnosi na čak 85 posto ove populacije.