Naslovna Info Gradiška Praćenje Badnjaka u Gradišci

Praćenje Badnjaka u Gradišci

Uprava parohije i crkvena opština Gradiška pozivaju sve svoje vjernike da u što većem broju učestvuju u praćenju Badnjaka. Centralni (glavni) Badnjak ove godine kreće sa stadiona FK „Jedinstvo“ Žeravica. Okupljanje je između 9 i 10 časova. U 10.00 časova je Badnjački ručak. U isto vrijeme je okupljanje u Bok Jankovcu ispred Doma kulture i u Gredi (kod crkve i Lovačkog doma).

FB_IMG_1452001527711

MARŠRUTA (kretanje Badnjaka): Badnjak kreće u 11.00 časova sa navedenih odredišta (osim iz Grede, gdje kreće u 10.00).

GLAVNI BADNJAK kreće se sljedećom maršrutom:

–    U 11.15 časova kod Mome Bojanića –kafić „Tvins“;
–    U 11.45 časova kod Borojevića iz Brestovčine;
–    U 12.15 časova na Stočnoj pijaci (kod prodavnice „LJevčanica“);
–    U 12.50 časova sastanak sa ostalim Badnjacima kod Doma kulture na Bokovima ( gdje će biti služen pomen poginulim borcima i polaganje cvijeća);

BADNJAK IZ GREDE kretaće se sljedećom maršrutom:

–    Polazak u 10.00 časova;
–    Greda-Kozinci-Novo Naselje-Bokovi;
–    Povratak od OŠ „Danilo Borković“ preko Jelšingrada do crkve u Novom naselju;

KRETANJE BADNJAKA KROZ GRADSKA NASELJA:

Od Bokova, kolona kreće prema „Racini“ i „Mili-veš-mašini“ u 13.30. Od „Racine“ kolona kreće prema OŠ „Danilo Borković“ (zadržavanje do 14.30), a potom Ulicom Petra Pecije, Hilandarskom, ulazak u Vidovdansku ulicu (pored zgrade Opštine), Ulicom Nikole Tesle (pored Zelene Pijace i MUP-a), dolazak pred crkvu u 15.00 časova.
–    U 16.00 časova, nalaganje Badnjaka, a u nastavku večernje Bogosluženje uz tradicionalni običaj pijukanja;
–    Večernje Bogosluženje u Kozincima je u 16.30 časova;
–    Na Božić u gradu i u Kozincima jutarnje Bogosluženje počinje u 5.00 časova, a u produžetku je Sveta Liturgija;
–    U gradskoj crkvi služiće se Sveta Liturgija i u ustaljenom terminu u 9.30 časova;

VAŽNE NAPOMENE:

1. Molimo sve građane koji će učestvovati u kolonama (kasnije koloni) da na ličnim vozilima ne ističu stranačke zastave ili bilo kakva druga obilježja koja bi mogla da izazovu incident ili isprovociraju druge učesnike Badnjačke kolone.
2. Badnjake možete dočekati u svojim naseljima ili na Bokovima. Tom prilikom ćete moći darovati Badnjak na način na koji vi to želite.
3. Molimo sve učesnike da u što manjem broju (ako je moguće nikako) ne koriste pirotehnička sredstva, a naročito na mjestima na kojima se Badnjak bude zaustavljao ili tokom kretanja kolone.
4. Kroz gradska naselja u pratnji kolone kretaće se pripadnici MUP-a.
5. Svi građani mogu učestvovati u kolini ličnim vozilima. Takođe, svi mogu (i bilo bi poželjno) da na vozilima istaknu srpska nacionalna obilježja (ali koja neće biti uvredljiva za nacionalne manjine ili pripadnike drugih zajednica koje žive na području naše opštine).

Za sve koji ne znaju šta to badnjak predstavlja, mogu da se informišu u tekstu ispod.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić, a ovo su običaji koji su vezani za Badnjak ili Badnjicu.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo. U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Na taj dan ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok. Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista. Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja. Najviše narodnih običaja kod Srba vezuje se za Badnji dan i Božić kojima se dočarava događaj Rođenja u Vitlejemu.

Uoči Božića slamom se posipa pod i domovi se pretvaraju u Vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Bogomladenac Isus koji je povijen u slamu i kojem su se najprije poklonili pastiri. U seoskim kućama slama leži i po tri dana dok se u gradovima u domove unosi svežanj slame koja se postavlja uz badnjak.

Postoji običaj da se kuće posipaju žitom i niz drugih rituala kojima se daje hrišćanski smisao jer je Hristos došao da ljude zbliži i nahrani i napoji svojom naukom i ljubavlju. “Ko je gladan neka dođe k meni ja ću ga nahraniti i koje žedan neka dođe k meni da pije vode žive”, zapisano je u Jevanđelju Hristovom. Na Badnji dan se peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, na Tucindan. U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze – posna jela, riba, suve šljive, orasi… Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila Božićnog posta.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Izvor: Gin.ba