Naslovna Info Gradiška Potpisani ugovori o sufinansiranju četiri projekta i jednog mikrobiznisa mladih u Gradišci

Potpisani ugovori o sufinansiranju četiri projekta i jednog mikrobiznisa mladih u Gradišci

GRADIŠKA – Predstavnici Omladinske banke Gradiška potpisali su danas ugovore o sufinansiranju četiri projekta i jednog mikrobiznisa sa neformalnim grupama mladih od 17 do 35 godina kojima su projekti odobreni u okviru Javnog poziva.

Dražen Marjanović iz Gradiške istakao je da njegov mikrobiznis koji je podržan sa 2.000 KM nosi naziv „Zelenko“ te da se bavi održavanjem zelenih površina, dvorišta i uređenjem okućnica.

„Želim da ostanem da živim ovdje. Ova djelatnost je još uvijek u početnoj fazi. Sredstva koja sam dobio ću uložiti u alat i potrebne materijale“, naveo je Marjanović.

Koordinator Omladinske banke Gradiška Branko Straživuk rekao je da su odobreni projekti mladih iz Bok Jankovca, Vilusa, Romanovaca, projekat učenika gradiške Gimnazije i jedan mikrobiznis.

„Ovo je prvi put da Gradiška radi sa Omladinskom bankom i fondacijom „Mozaik“ u okviru četvorogodišnjeg memoranduma o saradnji“, rekao je Straživuk i dodao da nisu iskorištena sva sredstva, da ima prostora za još dva projekta i da mladi sa svojim projektima za doprinos zajednici mogu da konkurišu do 30. aprila.

Zamjenik gradonačelnika Dragana Ilić navela je da je Gradska uprava potpisala memorandum o razumijevanju sa fondacijom „Mozaik“ iz kojeg je proisteklo osnivanje Omladinske banke s ciljem da se podstakne preduzetništvo i aktivizam mladih ljudi i neformalnih grupa.

„Za 2020. godinu ukupno je izdvojeno 13.500 KM, od čega je Grad Gradiška izdvojio 6.000 KM, a fondacija 7.500 KM“, navela je zamjenica gradonačelnika.

Direktor programa „Omladinska banka“ fondacije „Mozaik“ Željko Pauković rekao je da ova fondacija u BiH ima 43 Omladinske banke među kojima je i Gradiška.

On je naveo da su na prvom pozivu ove godine odobrili 335 projekata i 43 mikrobiznisa.

„Ovaj program omogućava mladima da razviju aktivizam i da se podrže njihovi mali projekti u lokalnim zajednicama, te da kroz podršku mikrobiznisima podržimo mlade da dobiju priliku i finansijsku podršku da mogu da se zaposle i registruju svoju djelatnost“, rekao je Pauković.

On je dodao da mladi kroz lonac.pro onlajn zajednicu mogu razvijati svoje projekte i mikrobiznise.