Naslovna Info Gradiška Potpisan sporazum sa NJemačkom razvojnom bankom KfW o ulaganju u infrastrukturu u...

Potpisan sporazum sa NJemačkom razvojnom bankom KfW o ulaganju u infrastrukturu u Gradišku

GRADIŠKA – Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i projekt menadžer NJemačke razvojne banke KfW Štefan Rabe (Stephan Raabe) potpisali su danas sporazum o investiranju u infrastrukturu u ovoj opštini.

Sporazum će biti upućen Vladi Savezne republike NJemačke, i očekuje se da će biti operativan već početkom naredne godine. Takav sporazum biće takođe upućen i prema Vladi Švajcarske.

Prvi čovjek opštine kaže da očekuje da će opština u narednih četiri do pet godina na osnovu ovih sporazuma dobiti oko 24 miliona evra grantovskih sredstava.

-Taj novac će biti utrošen za izgradnju glavnog gradskog prečistača otpadnih voda, proširenje primarnog kanalizacionog kolektora i izgradnji tridesetak kilometara sekundarnog kanalizacionog voda. Kroz taj projekat bi bilo završeno sistemsko rješenje zbrinjavanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih kanalizacionih voda na prostoru grada i prigradskih naselja – rekao je Adžić koji je dodao da na taj način rješavamo najveći ekološki problem.

Projekt menadžer Štefan Rabe rekao je da Vlada NJemačke ovoga trenutka raspolaže sa 10,2 miliona sredstava za projekat rješavanja otpadnih voda u opštini Gradiška.

Opština Gradiška je trenutno jedina opština u Republici Srpskoj, koja je na osnovu visokog rejtinga kroz MEG projekat na pragu da dobije grantovska sredstva u visini od 24 miliona evra.

Radilo bi se o dvije fazi investicija u četiri do pet godina, u prvoj fazi bi se investiralo 14 miliona evra, dok u drugoj fazi bilo investirano 10 miliona evra.

IZVOR: Zvanična Facebook stranica Zoran Adžić