Naslovna Info Gradiška POTPISAN MEMORANDUM O UNAPREĐENJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI NA OBJEKTU OŠ”DANILO BORKOVIĆ” U GRADIŠCI

POTPISAN MEMORANDUM O UNAPREĐENJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI NA OBJEKTU OŠ”DANILO BORKOVIĆ” U GRADIŠCI

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović i direktor Osnovne škole ”Danilo Borković” Gradiška, Zoran Miljević potpisali su danas u Banjaluci sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom prosvjete i kulture Danom Maleševićem Memorandum o regulisanju odnosa u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti na objektu O.Š. ”Danilo Borković” u Gradišci.

Potpisivanjem memoranduma ozvaničen je početak saradnje na realizaciji “Projekta energetske efikasnosti u BiH” koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kreditnim sredstvima Svjetske banke. Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović istakao  je da je opština u protekle dvije godine pokušavala pronaći rješenje za rekonstrukciju O.Š.”Danilo Borković” i dodao da će kroz ovaj Projekat biti  izvršena kompletna rekonstrukcija škole što podrazumijeva rekonstrukciju krova, ugradnju  termoizolacije, odnosno novu fasadu i zamjenu stolarije. Latinović očekuje da će se s ovim projektom smanjiti troškovi, a djeci boravak u školi učiniti prijatnijim. Latinović je istakao da  u narednom periodu slijedi izrada projekta i prateće dokumentacije, nakon čega bi trebalo da počne rekonstrukcija škole. Opština Gradiška  već ima pozitivna iskustva u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, između ostalog i u adaptaciji objekta Predškolske ustanove “Lepa Radić’’  i rekonstrukciji gradske Toplane.

Projekat energetske efikasnosti u BiH finansira se iz kreditnih sredstava Svjetske banke u vrijednosti 32 miliona dolara za BiH, od čega Republici Srpskoj pripada 12,8 miliona KM. Cilj projekta je saniranje oko 35 objekata javnih zgrada, prije svega, iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite. U prvom krugu odabrano je 11 objekata, tri iz oblasti zdravstva i osam iz oblasti prosvjete i kulture, a procijenjena vrijednost investicija u ovih 11 objekata je oko 5,5 miliona KM.