Naslovna Info Postignut dogovor: Dodik za predsjednika RS, Cvijanović za člana Predsjedništva BiH

Postignut dogovor: Dodik za predsjednika RS, Cvijanović za člana Predsjedništva BiH

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, i Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, danas su zvanično predloženi kao kandidati koalicije SNSD – DNS – SP za predsjednika RS, odnosno člana Predsjedništva BiH, nakon što su njihove nominacije potvrđene na sjednici Izvršnog odbora (IO) SNSD-a i sastanku lidera koalicije.

Dodik je nakon sjednice rekao da su utvrđeni i svi drugi kandidati za liste na svim nivoima u BiH, najavljujući pobjedu SNSD-a na izborima u oktobru.

“Želimo i ostvarićemo pobjedu koja neće biti ništa manja od one na prošlim izborima. Sve ankete govore da narod podržava SNSD, a naše procjene su da ćemo dobiti najmanje 35 odsto glasova za parlament BiH, najmanje osam mjesta, i da ćemo, naravno, dobiti i člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS, kao zajedničke kandidate široke koalicije”, poručio je Dodik na konferenciji za novinare.

Osvrnuvši se na liste kandidata, Dodik je naglasio da je SNSD tokom dva mjeseca došao do usaglašenih stavova koji odražavaju mišljenje baze.

“Nosioci lista bili su lako dogovoreni u okviru koordinacije na nivou izbornih jedinica i potvrđeni gotovo u cijelosti od strane IO SNSD-a”, rekao je Dodik.

On je odbacio spekulacije da se ova stranka odriče svojih kadrova, ističući da “SNSD napadaju s raznih strana, raznim podmetanjima i netačnim informacijama”.

“Želim da kažem da u okviru političkih struktura i IO postoji jasna pozicioniranost svih ljudi koji se nisu našli na listama, kao što je, recimo, Nebojša Radmanović. On nije ni na jednoj listi za direktan izbor, ali je dogovoreno da on u ime SNSD-a bude kandidat za delegata u Dom naroda parlamenta BiH, i to ćemo sprovesti u kasnijoj fazi”, najavio je lider SNSD-a te dodao da će i svi ostali stranački kadrovi naći svoje mjesto na različitim nivoima izvršne vlasti i u upravljanju određenim preduzećima.

Na pitanje, očekuje li “prljavu kampanju”, Dodik je odgovorio “da ne može biti prljavija od ove koju vodi opozicija i koja se pokazala neproduktivnom”.

“Ja jasno i glasno izlazim pred narod, moja politika je politika očuvanja i jačanja RS, jačanja njene autonomije do njene samostalnosti, kada se za to pruži prilika”, zaključio je Dodik.

Predsjednik IO Nebojša Radmanović pobjedu SNSD-a na oktobarskim izborima smatra realnom.

“Na današnjoj sjednici pokazali smo jedinstvo i nakon dvomjesečne rasprave koju smo vodili širom naše baze u BiH, utvrdili smo kandidatske liste za Parlament FBiH, za sedam kantona u FBiH, za svih devet izbornih jedinica u RS, u tri izborne jedinice iz RS za parlament BiH i kandidate za pojedinačne funkcije”, istakao je on.

Željka Cvijanović izrazila je zahvalnost na nominaciji i podršci za Predsjedništvo BiH, poručivši da razumije važnost ove pozicije.

“Razumijem gdje su politički i geografski pozicionirani Sarajevo i Banjaluka i gdje su pozicionirana druga važna mjesta, kao što su Moskva, Brisel i Vašington. Razumijem koja je uloga svih nas koji treba da trčimo veliku utrku za RS. Ja sam to radila do sada i tako ću se ponašati i u budućem periodu”, istakla je ona.

U popodnevnim satima lideri koalicije Dodik (SNSD), Marko Pavić (DNS) i Petar Đokić (SP) održali su zaključne konsultacije, na kojima su ove nominacije prihvaćene i potvrđene. Dodik je istakao da će DNS-u i SP-u, tim redoslijedom, biti ostavljeno da biraju dvije ključne pozicije u izvršnoj vlasti u RS ukoliko koalicija bude dobila izbore i formirala vlast.

“U tom kontekstu će se i rješavati pitanja formiranja struktura izvršne vlasti u RS, a to važi i za nivo BiH”, rekao je predsjednik SNSD-a, koji je zaključio da je saradnja unutar koalicije dobra.

Pavić je rekao da DNS “nije opterećen” pojedinačnim funkcijama i da je cilj ove stranke postizanje velikog kapaciteta na izborima i učešće u odlučivanju u Narodnoj skupštini RS i Vladi.

“Na taj način najviše možemo doprinijeti prosperitetu RS i boljem životu građana”, istakao je Pavić.

Đokić je dodao da je današnjim dogovorom pokazana politička zrelost i odlučnost koalicije da nastavi zajedno u pravcu očuvanja stabilnosti i razvoja RS i doprinosa normalnom životu i odnosima u BiH.

Nosioci lista

Nosioci liste SNSD-a za parlament BiH su Nikola Špirić (Izborna jedinica jedan), Miroslav Milovanović (Izborna jedinica dva) te Lazar Prodanović (Izborna jedinica tri). Nosilac liste za NS RS u Izbornoj jedinici jedan je Drago Tadić iz Prijedora, u Izbornoj jedinici dva Zoran Adžić iz Gradiške, u izbornoj jedinici tri Igor Radojičić, a u Izbornoj jedinici četiri Igor Žunić iz Dervente. Nosilac liste u Izbornoj jedinici pet je Dragan Bogdanić iz Teslića, u Izbornoj jedinici šest Siniša Maksimović iz Bijeljine, u Izbornoj jedinici sedam Radovan Višković iz Milića, u Izbornoj jedinici osam Milorad Jagodić iz Rogatice, a u Izbornoj jedinici devet Luka Petrović iz Trebinja.

Ni po koju cijenu sa SDS-om

Milorad Dodik, predsjednik RS, danas je posebno naglasio da koalicija SNSD – DNS – SP sa SDS-om neće imati nikakve koalicione ili drugi razgovore.

“Ne treba kalkulisati sa bilo kakvom mogućnošću uključivanja SDS-a u razgovore nakon izbora o formiranju ikakve vlasti. Ako ne budemo mogli da formiramo vlast, neka probaju oni, ali nisam siguran da će imati dovoljno kapaciteta”, zaključio je Dodik.

ALMEDIN ŠIŠIĆ