Naslovna Info Gradiška Postavljena statua Veljka Čubrilovića

Postavljena statua Veljka Čubrilovića

GRADIŠKA – Velika bronzana statua Gradiščanina Veljka Čubrilovića, koji je učestvovao u organizovanju Sarajevskog atentana na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda, postavljena je danas na Trgu Čubrilovića u centru Gradiške.

Direktor Zavičajnog Muzeja Gradiška, Bojan Vujinović, rekao je da je statua završena prije nekoliko dana u Kovinu, u Umjetničkoj livnici Ljubisavljević.

-Sa postavljanjem statue završena je cjelina ovog trga gdje imamo duh ove porodice sabran u liku i djelu Veljka Čubrilovića – dodao je Vujinović.

Veljko Čubrilović je rođen 1886. godine u Gradišci, u porodičnoj kući, koja se nalazila u neposrednoj lokaciji današnjeg trga. Bio je nacionalni radnik i učitelj. Zbog učešća u organizovanju Sarajevskog atentana na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda, Okružni sud Zemaljske vlade u Sarajevu ga je osudio na smrtnu kaznu vješanjem, koja je izvršena u februaru 1915. godine.

Njegova porodica važi za najpoznatiju i najslavniju gradišku porodicu. U porodici je bilo desetoro dece: Jovanka, Čedo, Zdravko, Staka, Veljko, Lepa, Vida, Milorad, Branko i Vaso. Troje prvorođenih rano je umrlo.

Svečano otkrivanje staute planirano je tokom obilježavanja krsne slave Grada Gradiška, Male Gospojine.

Foto galerija: