Naslovna Info Posna hrana neće poskupjeti

Posna hrana neće poskupjeti

Banjaluka – Riba, voće i povrće namirnice su od kojih će se u narednih 47 dana uglavnom sastojati jelovnik ogromnog broja stanovnika Srpske jer danas za pravoslavne vjernike počinje veliki vaskršnji post, piše “Glas Srpske”.

Post se završava na dan Vaskrsa koji se ove godine proslavlja 1. maja.

Gradske tržnice, ribarnice i marketi spremno su dočekali početak posta. Prodavci tvrde da će cijene posnih namirnica uglavnom ostati nepromijenjene u odnosu na raniji period.

U jednoj banjalučkoj ribarnici, gdje se kilogram ribe u zavisnosti od vrste kreće od pet do osam maraka, ističu da bez obzira na post cijene neće mijenjati.

– Očekujemo da će prodaja ribe za vrijeme posta biti mnogo bolja u odnosu na druge dane, bar je tako ranije bilo. Prodaja ribe posebno dobro ide prve i posljednje nedjelje posta – rekao je prodavac Zoran Todorović, dodajući da kupci u vrijeme posta najčešće kupuju šarana, pastrmku i oslića.

Prema riječima prodavca povrća i voća na banjalučkoj tržnici Jelenka Ć., cijene će ostati iste, a  kako dani budu odmicali biće i sniženja.

– Jedino ću malo ću korigovati cijene gljiva, jer su one i onako preniske kod mene u odnosu na ostale prodavce. Tako da će, na primjer, kilogram šampinjona, koji je do juče iznosio 4,5 idućih dana biti i do 6,5 KM – rekao je Jelenko.

Prema riječima prodavaca, ove godine ni stanovnici Gradiške neće trebati više novca izdvajati da bi pripremili posnu hranu, jer su cijene posne hrane ostale nepromijenjene.

– Nismo podizali cijene zbog čega očekujemo veću prodaju za vrijeme posta. Razumijemo besparicu kod građana tako da se pokušavamo prilagoditi njima – istakla je Slavica Gvozden iz jedne ribarnice u Gradišci.

Mnogi stanovnici će postiti, ali kažu da su cijene posne hrane za njihov budžet previsoke, pa će u jelovniku riba biti najmanje zastupljena.

Banjalučanka Stana Marković, koju smo zatekli u kupovini namirnica na banjalučkoj pijaci kaže da će se posna trpeza njene porodice više bazirati na krompiru, pasulju i džemu.

– Kupiću sardinu, možda i malo pasulja za prebranac, ali u vrijeme posta uglavnom jedem pečen krompir i džem koji sam sama kuvala, jer je sve skupo – požalila se Markovićeva.

O postu

Oni koji poste će do 1. maja iz jelovnika izbaciti proizvode životinjskog porijekla, mlijeko i mliječne proizvode, meso i mesne prerađevine, jaja i mast. Prva sedmica posta se naziva čista i tada se sva jela pripremaju isključivo na vodi.

Riba

– šaran 6,50 – 7

– som 10

– pastrmka 8

– oslić 6

– girice 3,50 – 4

– lignje i fileti 8

– losos 13,40

Povrće

– zelena salata 1,5 – 2

– mrkva i kupus 1,50

– špinat 3

– krompir 0,80

– karfiol 2,30

– paprike 3 – 5

– paradajz 1,6 – 2,5

– gljive 4,5 – 6,5

Voće

– kruške 1,6 – 2

– banane 1,6 – 2

– jabuke 0,7 – 1,5

– grožđe 2,7 – 3