Naslovna Info Posebne mjere na bh. granicama za putnike iz četiri države

Posebne mjere na bh. granicama za putnike iz četiri države

GRADIŠKA – Od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana, pripadnici Granične policije BiH uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu namjeravanog boravka u BiH, broj osoba, razdoblje boravka, te kontakt telefon.

U pitanju su preventivne mjere u vezi sa virusom korona, a u sklopu kojih granični policajci, putnicima iz ove četiri zemlje, daju i da popune upitnik, koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje.

Ujedno im daju i uputstva (letke) kako postupati ako se dogodi da se naknadno, odnosno za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, pojave potencijalni simptomi, odnosno kome se tačno obratiti u tom slučaju.

“Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta”, rekla je za “Nezavisne novine” Franka Vican, portparol Granične policije BiH.

Prema njenim riječima, prilikom graničnih provjera, pripadnici Granične policije BiH koriste jednokratne (hirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa.

Od 1. januara, pa do 23. februara ove godine, na ulazu u BiH evidentirano je 6.120 državljana Kine, 5.966 iz Italije, 1.748 Južne iz Koreje, te 76 osoba iz Irana.