Naslovna Info Gradiška Porodilište Gradiška: Topao i domaćinski ambijent (Video)

Porodilište Gradiška: Topao i domaćinski ambijent (Video)

Topao i domaćinski ambijent dočekao nas je na samom ulazu u porodilište Opšte bolnice Gradiška. Ovo malo skrovište za najljepše životne momente skriva brojne uspomene, kojih se rado prisjeća Slavka Jeremić, babica koja je već 35 godina zaposlena na, kako kaže, najradosnijem odjelu u ovoj ustanovi. Ova babica kaže da svoj posao ne bi mijenjala ni zašta na svijetu, jer prisustvovati rađanju novih života već skoro četiri decenije za nju predstavlja neprocjenjivo iskustvo.

– Moj posao je jako težak i odgovoran, ali je s druge strane lijep. Ja volim svoj posao i kad bi se ponovo rodila opet bih to radila. Svaki taj porod je novi izazov, nova odgovornost, rekla je akušerska sestra u porodilištu Opšte bolnice Gradiška Slavka Jeremić.

IMG_20160221_180259_076U porodilištu Opšte bolnice Gradiška tokom prošle godine obavljeno je 625 porodjaja. Taj broj je, kako nam kažu zaposleni, bio znatno veći prije ratnih dešavanja. Slavka se sa radošću prisjeća dana kada je u ovom porodilištu rođeno 10 beba. Danas se taj broj sveo na maksimum sva porodjaja dnevno.

– Nekad smo imali 1200 poroda prije ratnih dešavanja i na hiljade bebica sam pomogla da dodju na svijet. Sad te bebice ja porađam. Često mi porodilje znaju reći da sam njihove mame porodila, a sad porađate mene sa mojom bebicom.

– Opšta bolnica Gradiška je regionalna bolnica koja pruža zdravstvene usluge za tri opštine: Gradiška, Srbac i Dubica. Na našu bolnicu je naslonjeno 105 hiljada stanovnika, kazao je načelnik Ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Gradiška Dragan Janjić.

– Naše porodilište je velikom akcijom Ministarstva zdravlja prije desetak godina i građevinski i sa opremom renovirano, međutim, jedan određeni period je prošao gdje bi mi morali ponovo nabavkom odgovarajuće opreme da steknemo bolje uslove za rad.

IMG_20160221_180844_219

Zaposleni u ovoj ustanovi poručuju svim trudnicama da bez ikakvog straha i panike dođu u porodilište. To je, kako kažu, mjesto koje odiše lijepim trenutcima, a bolovi se zaborave nakon što majke čuju plač svog novorođenčeta.

– Tako da dodju, da se ne boje, da ćemo sarađivati, da ćemo ima pomoći koliko je u našoj moći i da ćemo to sve fino da završimo, dodaje Jeremić.

Slavka Jeremić, akušerska sestra u porodilištu Opšte bolnice Gradiška
– Ovo je naš toplo krevet koji se nalazi u rađaoni. Sve bebe nakon porodjaja dolaze u ovaj topli krevet. Čim se presječe pupčana vrpca, sestra donosi bebu ovdje, pošto je tu već postignuta temperatura, neće se beba podhladiti. Nakon toga bebu nosimo u dječiju sobu, kupanje, vaganje, mjerenje dužine bebe i stavlja se bebi broj. Takav broj se stavlja bebi na ruku, majci na ruku i stavlja se bebi oko pelena.

Babice su uz majke tokom prvog kontakta sa bebom, ako žele da doje, objasne im kako da postave bebu na dojku, a nakon toga ih posavjetuju kako da njeguju novorođenče, nastavlja priču naša sagovornica. Nakon što posjete trudnice i uvjere se da su bebe dobro ušuškane i nahranjene pored svojih majki, one odlaze u rodilište, kako bi sve pripremile na dolazak još jedne bebe na ovaj svijet. Iako ih na ovom odjelu ne radi puno, babice priznaju da svoj posao obavljaju najbolje što znaju, iz sveg srca. Njihovu priču u razgovoru iza kamere potvrdile su nam, umornog i nasmijanog lica i porodilje koje su imale samo riječi hvale za zaposlene u Opštoj bolnici Gradiška.

– Ovdje jedna sestra opslužuje i prijeme i trudnice i porodilje i rađaonu. Na drugim mjestima imaju sestre koje su na prijemu, u porodilištu, znači mi to sve opslužujemo.

Bezbolan porodaj uz pomoć epiduralne anestezije od ovog mjeseca biće dostupan i trudnicama u Gradišci, najavili su nam u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Uskoro, kako su nam istakli, planiraju i ponovno uvođenje Škole za trudnice kako bi buduće majke što bolje pripremili za porod i prve dane sa novorođenčetom.

Autor: Natalija Todorović Elta TV