Naslovna Info Gradiška Porodici Mirković iz Laminaca potrebna je pomoć

Porodici Mirković iz Laminaca potrebna je pomoć

GRADIŠKA – Težak život u staroj i oronuloj kući, vlaga po zidovima i neizvjesnost svakog dana hoće li se kuća sutra srušiti – takav život žive mali Mirkovići sa svojim ocem, majkom i bakom čekajući bolje sutra.

U selu Laminci Brezici na teritoriji Opštine Gradiška čeka nas jedna od najpotresnijih priča sa kojom smo se susreli ove godine. U trošnoj kući, koja nije u vlasništvu porodice, živi ili bolje rečeno, preživljava, porodica Mirković. Porodicu čine otac Goran, majka Milka i njihovih četvoro djece: Manuela (10), Slavica (8), Slavko (7) i Dragan (5). Takođe, sa njima živi i njihova baka Stoja.

Željela bih samo da imamo svoju kuću, pa kakvu-takvu – govori nam majka Milka sa jecajem u glasu i suzama u očima. Ona moli sve dobre ljude da im pomognu da se nakon mnogo teških godina skrase u sopstvenom domu.

Krajem jula ove 2020. godine upoznali smo se uživo sa teškim životnim uslovima porodice Mirković. Pohabani zidovi puni vlage, oštećen pod i izuzetno loša stolarija najbolje opisuju stanje kuće u kojoj živi ova mnogočlana porodica. Takvi životni uslovi nisu dostojni života ove zlatne dječice.

Porodicu pomaže Crveni krst, a primaju i dječiji dodatak u iznosu od 158 KM. Otac radi, ali sezonski, a majka je nezaposlena. Majka uredno održava baštu i gaji kokoške u svom domaćinstvu. Trudi se da na sve načine poboljša život svojoj deci. Međutim, sve to nije dovoljno za pristojan život, pogotovo ako se uzme u obzir da imaju i kredit da otplaćuju i dug za struju u visini od 3.000 KM.

Mališani, svi koji idu u školu, su uzorni i divni đaci, a koji ne idu tek će to postati, jer jabuka ne pada daleko od stabla. Bili su oduševljeni našim dolaskom. Radosno i veselo su nas dočekali u svom domu, a mi smo im vratili osmijehom i učešćem u igri.Procjenom koju smo izvršili ustanovili smo da postoji veoma ozbiljan problem, te da porodica zaista zaslužuje našu i vašu pomoć. Jedine logične opcije koje se nameću su ili izgradnja ili kupovina nove kuće, unutrašnji radovi i opremanje kuće sa svim neophodnim namještajem, sanitarijama i bijelom tehnikom.

Uzimajući u obzir koliko su vrijedni naši brojni volonteri u Gradišci, nemamo ni trunku sumnje da će junački da iznesu ovu akciju. Ipak, oni to ne mogu izvesti sami. Potrebna im je vaša pomoć! Odazovite se na humanitarne događaje koje budu organizovali, ako bude bilo mogućnosti za organizovanje istih zbog vanredne situacije u kojoj se svi nalazimo.

Ukoliko događaji izostanu, uvijek možete pozvati 17763 i donirati 2 KM ili uplatiti sredstva na žiro računa: 5620128130024158 NLB banka (uz napomenu za porodicu Mirković).

Stoga, aktivirajte se, Gradiščani! Aktivirajte se, građani Srpske! Od vas zavisi njihovo bolje sutra. Potrebni ste ovim mališanima. Ne dajmo da spavaju u vlazi i neugrijanoj kući u hladnim godišnjim dobima bez pristojnih kreveta!

Izvor: srbizasrbe.org