Naslovna Info Gradiška Porodica Breitenbach proslavila oba Božića u gradiću Maintal i Gradišci

Porodica Breitenbach proslavila oba Božića u gradiću Maintal i Gradišci

GRADIŠKAPrije dvije sedmice porodica Breitenbach proslavila je Božić po gregorijanskom kalendaru u gradiću Maintal nedaleko od Frankfurta. Andreas i Dijana sa sinovima Matijom, Damjanom i Danijelom, odmah nakon Božića krenuli su u Gradišku, gdje su prvo dočekali novu, 2020. godinu, a potom i Božić po julijanskom kalendaru.

– Sjećam se Božića  u djetinjstvu u selu Kolibe kod Broda. Bili smo kod bake Mande, bila nas je puna kuća. Rođen sam u Njemačkoj, a životni put me je ponovo naveo u Bosnu. Oženio sam se Dijanom iz Gradiške i imamo trojicu sinova. Matija je rođen u Gradišci, a blizanci Damjan i Danijel u Frankfurtu, priča Andreas.

Nakon priprema božićne trpeze, pečenja pečenice i drugih aktivnosti Breitenbachovi su izlomili česnicu i doručkovali  po pravoslavnim običajima.

– Sviđaju mi se pravoslavni običaji. Djeca su pijukala i igrala su se dok smo pekli pečenicu. Zaista se prelijepo osjećamo, priča Andreas, inače zaposlen na frankfurtskom aerodromu.

Dijana se nakon završetka studija prvobitno zaposlila u dječijem vrtiću, a potom je otišla u Maintal. Jedno vrijeme je radila u školskoj biblioteci, a od početka februara će otpočeti sa radom u jednom njemačkom vrtiću.

– Ovdje napunimo baterije, proslavimo Božić i krsnu slavu roditelja Svetog Stefana, obiđemo rodbinu i odmorimo se od poslova. Daljina od hiljadu kilometara u jednom pravcu nam ne znači mnogo, rekla je Dijana.

Matija trenira fudbal u lokalnom klubu u Maintalu, a blizanci Damjan i Danijel idu u vrtić. Raduju se svakom dolasku u Gradišku.

– Najljepše se osjećamo kod babe i djeda. Bili smo ovoga Božića položnici i djed nam je dao po 10 maraka, a baba  još 100 maraka za poklone. Pijukali smo i igrali se sa djecom iz komšiluka. Doći ćemo opet na Vaskrs, rekao je desetogodišnji  Matija.