Naslovna Info Gradiška Popisivači štete zaobišli ugrožene

Popisivači štete zaobišli ugrožene

Iako su pretrpjeli ogromnu štetu od poplava, mještani gradiškog sela Mačkovac tvrde da ih je lokalna vlast zaobišla kada je trebalo da budu popisani gubici.

Ističu da je nepravda izražena posebno u posljednje dvije godine, jer, kako kažu, oni su “slijepo crijevo” opštine, a predstavnici lokalne vlasti ih obilaze samo pred izbore.

– Naše selo je podijeljeno u dvije mjesne zajednice Kozince i Bok Jankovac, a nijedna ne brine o nama, što je pokazao i popis štete od poplava – rekao je mještanin Mačkovca Dragan Perić.

Kaže da 180 domaćinstava ovog sela nema kontakta sa mjesnom zajednicom.

– Slučajno smo saznali u susjednom selu da prave spiskove poljoprivrednika kojima je pričinjena šteta. Niko nas nije obavijestio, jer predstavnici mjesnih zajednica ne mare za nas. Kada sam pokušao da se upišem rekli su da je rok prošao, pa je nas desetak mještana diglo bunu i onda su nas naknadno upisali – ističe Perić.

Navodi da su se na spiskovima našla imena bliska lokalnoj vlasti sa SDS-om na čelu.

– Predsjednici savjeta mjesnih zajednica pomažu, ali ljudima prema stranačkoj pripadnosti. Kako stvari trenutno stoje, mi smo stanovnici drugog reda, a od vlasti koju čini SDS ne možemo dobiti ni kamen za put – kaže Perić.

Mještanin Željko Pintarić kaže da ih se lokalna vlast sjeti samo pred izbore.

– Dođu samo kad trebaju glasove, a kad treba da nam pomognu, nema nikoga. Niko nas nije obavijestio da prave spiskove poplavljenih oranica iako je ovaj dio najviše stradao – rekao je Pintarić i dodao da su predstavnici mjesnih zajednica na ulici popisivali štetu samo svojih bližnjih.

– Da se nismo pobunili, ne bismo ni naknadno bili upisani na spisak, a ima onih koji to nisu uspjeli – kaže Pintarić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bok Jankovac Drago Račić tvrdi da su svi koji su pretrpjeli štetu na usjevima bili popisani i na vrijeme obaviješteni te da nema prostora nekim stranačkim spekulacijama.

– Organizovali smo popise na nekoliko lokacija, obavijestili mještane o tome i išli od kuće do kuće. Znamo tačno koliko je ko posijao i koliko je uništeno i nigdje tačnije nije urađena procjena nego ovdje – naglasio je Račić.

Načelnik Gradiške Zoran Latinović rekao je da mještani Mačkovca mogu u svako doba podnijeti inicijativu za osnivanje mjesne zajednice, o čemu će Skupština odlučiti.

– Mislim da tu ne treba spominjati ko je predsjednik savjeta jedne ili druge mjesne zajednice. Treba ispitati generalni stav svih mještana i sagledati da li je problem u komunikaciji ili suštinski – naglasio je Latinović.

Šteta

Komisija za procjenu štete od poplava na području opštine Gradiška je završila posao, a najveća šteta pričinjena je u poljoprivredi i procijenjena je na 1,3 miliona KM.

– Šteta na kukuruzu, kao najzastupljenijoj kulturi, koja zauzima 441 hektar, iznosi 617.000, dok je pšenica pretrpjela štetu od 110.000 KM – precizirali su u Komisiji za procjene štete opštine Gradiška.

Milan Vujić