Naslovna Info Gradiška Pomoć za boračke kategorije u Gradišci: Socijalno ugroženi dobijaju 64 stana

Pomoć za boračke kategorije u Gradišci: Socijalno ugroženi dobijaju 64 stana

GRADIŠKA – Raspodelom 95.000 KM i izgradnjom stanova, opština Gradiška će ove godine bitno ublažiti stambenu problematiku boračkih kategorija.

Najveći iskorak u ovoj godini je izgradnja dvije stambene zgrade sa ukpno 64 stana u naselju Senjak, koja je u toku.

Tu će, pored ostalih socijalnih kategorija biti smješten i preostali dio porodica poginulih, ratnih vojnih invalida, te stanara kolektivni centara u Lamincima i Rovinama.

Opština Gradiška pristupila je projektu regionalnog stambenog zbrinjavanja po principu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Ukupno četiri miliona maraka za ove stanove, obezbjedilo je Ministarstvo za izbeglice i raseljena lica RS.

Dragana Ilić, rukovodilac Službe načelnika opštine izjavila je „EuroBlicu” da se radi isključivo o stanovima za socijalne kategorije koji će biti u vlasništvu opštine i nisu predviđeni za privatizaciju, odnosno otkup.

– U ovim stanovima koji će biti u potpunosti opremljeni boraviće osobe koje imaju status socijalno ugroženih osoba, bez obzira da li su izbeglice ili su poreklom sa područja gradiške opštine. Navedene stanove neće biti moguće otkupiti nego isključivo iznajmiti po jasno utvrđenim procedurama – rekla je Ilićeva.

Skupština opštine je usvojila odluku o kriterijima za ostvarivanje prava na subvencionisanje zakupnine na stanove iz programa neprofitnog socijalnog stanovanja od jedne marke po kvadratu.

– Pravo na socijalne stanove imaju osobe i porodice u stanju socijalne potrebe, bračni parovi do 35 godina, osobe starije od 65 godina, izbeglice i povratnici pod jasno utvrđenim okolnostima utemljenim na socijalnom statusu tih osoba i njihovih porodica – navode u lokalnoj upravi.

To se, takođe, odnosi na korisanike stalne novčane pomoći Centra za socijalni rad, ali i nezaposlene čiji prihodi mjesečno ne prelaze 15 odsto prosečne plate u RS kao i lica sa teškim zdravstvenim poteškoćama.

Ovo je samo jedan od vidova zbrinjavanja boračkih kategorija na području gradiške opštine, gde jednokratnim novčanim vidovima pomoći te na druge načine takođe pomažu ovu kategoriju stanovništva.

Konkurs za dodelu pomoći

Opština Gradiška raspisala je konkurs za dodelu pomoći iz budžeta za rešavanje stambenih pitanja porodica poginulih i nestalih boraca, porodica umrlih vojnih invalida i umrlih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca odbrambeno – otadžbinskog rata RS, a koji se nalaze u izgradnji, kupovini ili nužnoj adaptaciji stambenog objekta.

Za ovu namjenu iz budžeta opštine je izdvojeno 95.000 KM, a konkurs je otvoren do kraja marta.

Blic/M. Pilipović