Naslovna Info Gradiška POMENOM NA POGINULE BORCE OTADžBINSKOG RATA OBILjEŽEN DAN BORS-a I DAN BORACA...

POMENOM NA POGINULE BORCE OTADžBINSKOG RATA OBILjEŽEN DAN BORS-a I DAN BORACA REPUBLIKE SRPSKE

GRADIŠKA – Povodom obilježavanja Dana boračke organizacije i Dana boraca Republike Srpske – 14. februara, danas je služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je opredjeljenje lokalne zajednice da njeguje sjećanje na borce koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske i iskaže zahvalnost svima koji su učestvovali u borbi za slobodu.

Gradonačelnik je istakao da se Gradska uprava trudi da svake godine u skladu sa finansijskim mogućnostima povećava izdvajanja za boračku populaciju i rad Gradske boračke organizacije, sa kojom Gradska uprava ima veoma dobru saradnju.

„Svjesni smo da ne možemo da riješemo sve probleme boračke populacije, ali i ostalih građana. Grad Gradiška nastoji da povećava izdvajanja za boračku populaciju, a borci imaju razumijevanja za trenutnu ekonomsku i finansijaku situaciju“, dodao je gradonačelnik.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić podsjetio je da se ove godine, 27. jula, obilježava 30 godina od osnivanja Boračke organizacije u Gradišci, dodajući da je to bila prva organizacija u Republici Srpskoj kojoj je bio cilj da riješava probleme boraca, ranjenika i porodica poginulih.

Gagić je naglasio da su borci stvaraoci Republike Srpske i da briga o njima ne smije da bude samo deklarativna, nego i u djelima, dodavši da je Gradiška po visini budžetskih izdvajanja za boračku populaciju, u godišnjem iznosu od 462.000 KM, u samom vrhu lokalnih zajadnica u Republici Srpskoj.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo je oko od 7.700 boraca iz Gradiške, više od 1.200 ih je ranjeno, a na Centralnom-spomen obilježju uklesana su imena 613 gradiških boraca koji su poginuli u borbi za slobodu i Republiku Srpsku.

Vijence i ruže na Centralno spomen obilježje položile su članovi porodica poginulih boraca, delegacije Grada Gradiška i Gradske boračke organizacije, te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Policijske uprave Gradiška, organizacija i udruženja proisteklih iz prethodnih ratova, kao i predstavnici političkih organizacija.