Naslovna Info Gradiška Položeni vijenci na spomenik “Ranjena ptica“ (FOTO/VIDEO)

Položeni vijenci na spomenik “Ranjena ptica“ (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Predstavnici SUBNOR-a Gradiška, Udruženja saveza logoraša Republike Srpske i Gradske uprave Gradiška,  položili su danas vijence i cvijeće kod spomenika „Ranjena ptica“ u Gornjim Podgradcima u znak sjećanja na stradanje djece Kozare u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj, rekao je da se tradicionalno u junu sastaju kod spomenika kako bi obilježili početak ofanzive na Kozari 1942. godine i prisjetili stradanja nevine djece.

„U logoru Jasenovac i drugim logorima pobijeno je više od 5 hiljada djece sa područja Gradiške, dok je u Drugom svjetskom ratu stradalo više od 16 500 stanovnika gradiškog kraja“,  istakao je Kragulj.

Kragulj je naglasio da moramo čuvati sjećanje na događaje i sve žrtve u proteklim ratovima, te da spomenik „Ranjena ptica“ treba biti mjesti okupljanja, prije svega mladih generacija.

Preživjeli logoraš, doktor Milutin Vučkovac koji je kao sedmogodišnji dječak odveden u logor,  istakao je da je obilježavanje ovakvih događaja jedini način da se ne zaborave stradanja djece Kozare.

„Zahvalan sam svima koji su došli da se zajedno sjetimo djece koja nisu imala sreću da prežive stradanja koja sam ja, srećom uspio preživjeti“, istakao je Vučkovac i dodao da krila „Ranjene ptice“ nisu slomljena,  nego da će rasti i letjeti za neka druga pokoljenja.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Gradiška, Radomir Pjanić istakao je da je Gradiška na prvom mjestu u bivšoj Jugoslaviji po broju stradale djece u Drugom svjetskom ratu i naglasio da moramo održavati uspomenu na te događaje i sjećati se tragične istorije, kako nam se ne bi ponovila.

Spomenik „Ranjena ptica“ u zaseoku Jokino brdo u Gornjim Podgradcima izgrađen je 1983. godine i djelo je slovenačkog skulptora Tone Svetine.