Naslovna Info Polovnjaci pretiču standard euro 4

Polovnjaci pretiču standard euro 4

Banjaluka – Uvoz polovnjaka u prva tri ovogodišnja mjeseca dostigao je rekordni nivo u posljednjih nekoliko godina, a na to je najvjerovatnije uticala najava da će od aprila biti zabranjen uvoz automobila koji ne ispunjavaju standard “euro 4”.

U prvom kvartalu ove godine u BiH je uvezeno 15.487 vozila što je za 1.893 više u odnosu na isti period lani. Najviše je uvezeno vozila proizvođača “Folksvagen”, “Opel”, “Reno”, “Sitroen” i “Ford”. Vrijedniost automobila uvezenih u prva tri mjeseca iznosi 127 miliona KM.

Trgovci i poznavaoci tržišta automobila vjeruju da su auto-kuće, ali i stanovnici požurili sa uvozom kako bi preduprijedili donošenje odluke o zabrani uvoza automobila koji ne ispunjavaju standard “euro 4”. Taj standard ispunjavaju svi automobili koji su prvi put registrovani u zemljama EU poslije 1. januara 2006. godine. Modeli tek ponekih proizvođača taj standard dostigli su 2003. godine. Prema važećoj odluci, koja je na snazi od 1. januara 2011. godine, u BiH je moguće uvesti vozila starija i od 15 godina pod uslovom da ispunjavaju standard “euro 3”.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH istakli su da bi odluka kojom se zabranjuje uvoz vozila koja ne ispunjavaju standard “euro 4” trebalo da stupi na snagu do kraja ovog mjeseca. Iako je bilo planirano da stupi na snagu od 1. aprila ona nije donesena jer nije bio formiran novi Savjet ministara BiH. Ova odluka neće biti primjenjivana za vozila koja su uvezena ili naručena prije njenog stupanja na snagu.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH istakli su da je značajno povećanje uvoza vozila zabilježeno i 2013. godine kada je u potpunosti ukinuta carina na uvoz vozila proizvedenih u EU i kada je ukinuta odluka kojom je bio ograničen uvoz vozila starijih od sedam godina.

– Zato su uvožena starija i jeftinija vozila – pojasnili su u UIO i dodali da više od 90 odsto uvezenih vozila čine polovnjaci, dok se manji dio odnosi na nove automobile.

U autosalonu “Braća Đukić” iz Dervente istakli su da je najava zabrane uvoza vozila koja ne ispunjavaju standard “euro 4” vjerovatno jedan od uzroka povećanog uvoza.

– I kod nas su se kupci raspitivali o standardu “euro 4” i šta će to na kraju značiti za njih. Automobili će vjerovatno biti skuplji iz razloga što će se uvoziti mnogo mlađi nego do sada – kazali su u ovom auto-salonu.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović smatra, međutim, da donošenje odluke kojom će biti dozvoljen samo uvoz automobila koja ispunjavaju standard “euro 4” neće znatno uticati na poskupljenje polovnjaka.

– Imamo vozila koja su 2005. godine ispunjavala “euro 4” norme, a ona su sada daleko jeftinija u odnosu na neka vozila koja ispunjavaju “euro 3” norme, a proizvedena su 2006. godine, tako da nema potrebe da se žuri sa uvozom automobila zbog najavljene odluke – kazao je Jaćimović.

Uvozne dažbine

U UIO BiH su istakli da je od dažbina na uvoz vozila u prva tri mjeseca ove godine naplaćeno 22,4 miliona KM. Od početka 2013. godine na uvoz polovnih vozila iz EU se ne plaća carina, već samo PDV od 17 odsto. Za nova vozila porijeklom iz EU carina je ukinuta 2009. godine.

Glas Srpske

Uvoz vozila u prvom kvartalu

Godina     Broj vozila      Vrijednost (miliona KM)

2015.           15.487                     127

2014.           13.594                     113

2013.           13.062                     114

2012.           11.226                     121