Naslovna Info Gradiška POLJOPRIVREDNICI U BOK JANKOVCU ZBRAJAJU ŠTETE

POLJOPRIVREDNICI U BOK JANKOVCU ZBRAJAJU ŠTETE

GRADIŠKA – Povišen nivo Save i podzemne vode na području Gradiške pričinile su ogromne štete u poljoprivredi. Mještani Bok Jankovca kažu da je u ovoj ali i mjesnim zajednicama sa kojima graniče,  najvećim dijelom stradao ovogodišnji rod kukuruza.

Nebojša Račić, iz Bok Jankovca, kaže da je 80% kukuruza koji je zasijao ove godine pod vodom. Smatra da će mještani Mačkovca, Bok Jankovca i djelom Kozinaca, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, ove godine ostati bez kukuruza.

Već jednom presijano zemljište nakon proljetnih poplava, najvjerovatnije neće dočekati jesenju sjetvu pšenice. Činjenica da se radi o stotinama dunuma usjeva pod vodom, ukazuje na to da su veći i troškovi ishrane stoke. Ni naredna sezona, kažu poljoprivrednici, ne obećava mnogo. Vremenske prilike iz godine u godinu sve manje im idu na ruku. Poljoprivrednici u Bok Jankovcu od proljetnih poplava obračunavaju samo sve veće i veće troškove. Ukoliko vremenske prilike tokom naredne godine ne budu stabilnije, upitno je kako će i da li će uopšte nastaviti poljoprivrednu proizvodnju.

Autor: Info plus kablovski kanal