Naslovna Info Aktuelno Republika Srpska-FBiH Poljoprivredni proizvođači u Srpskoj zatražili zaštitu domaće proizvodnje (VIDEO)

Poljoprivredni proizvođači u Srpskoj zatražili zaštitu domaće proizvodnje (VIDEO)

BANJALUKA – Agrarni budžet Republike Srpske za sljedeću godinu iznosi 75 miliona maraka, rekao je resorni ministar Boris Pašalić, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača u Banjaluci.

Na sastanku se razgovaralo o podsticajnoj politici u narednoj godini, a poljoprivredni proizvođači su iznijeli niz problema i zatražili zaštitu domaće proizvodnje i izjednačavanje iznosa podsticaja sa Federacijom BiH i Srbijom.

Predsjednik Skupštine saveza poljoprivrednih proizvođača Srpske i predsjednik svinjara Mišo Maljčić istakao je, da nije zadovoljan situacijom ni u stočarstvu, ali ni u drugim granama poljoprivrede. Ratarstvo, kaže, jeste u najboljoj situaciji, ali i tu ima problema kao što je cijena kukuruza koja je niska.

Problem je neizjednačenost podsticaja na BH. nivou, te pasivan odnos ka zaštiti domaće proizvodnje, kaže Maljčić. Objašnjava da iz inostranstva dolazi meso apsurdno niske cijene i da se s tim cijenama naši proizvođačima ne mogu boriti. Maljčić traži aktivnije uključenje ministarstva.

– Pasivan je odnos u zaštiti domaće prozvodnje, jer proizvode iz EU uvozimo u BiH po visoko dampinškim cijenama što naše proizvođače dovodi do bankrota. Takođe, zahtijevamo da proizvođači iz Srpske budu izjednačeni sa onim u FBiH, odnosno da nam se isplati 160 KM za jednu krmaču – rekao je Maljčić.

Povrće je proizvedeno mnogo više u ovoj godini, ali je potražnja zbog epidemije korone smanjenja, a time i cijene, ističe predsjednik udruženja povrtara Srpske Branko Mastalo. Kaže, da su Vlada i ministarstvo pomogli ovom sektoru sa dva miliona maraka, ali proizvođači nisu zadovoljni jer je pomoć upućena primarno prerađivačima. I povrtari imaju zahtjeve prema ministarstvu za sljedeću godinu, kaže Mastilo.

– Tražili smo da bude podsticaj od četiri miliona za predato povrće kao i za nabavku traktora 40 hiljada umjesto 30 hiljada maraka – kaže Mastilo.

Voćarima najveći problem predstavljaju loši vremenski uslovi koji im utiču na prinos već sedam godina, kaže predstavnik voćara Dragoja Dojčinović. Osim toga, i njima je problem prekomjeran uvoz iz Albanije, Makedonije i Srbije. On ističe da im je odobreno da uvezu 100 hiljada sadnica za 2021. godinu.

Saša Trivić, iz Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije, ističe da se treba prestati sa praksom da se proizvodi sve i početi proizvoditi samo ono što se može prodati. Insistira na neophodnosti povezivanja poljoprivrednika i prehrambene industrije.

– Tražili smo od resoronog ministarstva da se napravi poseban podsticaj za grane prehrambene industrije čime bi se stvorili uslovi za bolji otkup proizvoda i smanjili tržišni viškovi. Bez zajedničkog nastupa poljoprivrednika i prehrambene industrije nema opstanka nijedne od ovih grana – naglasio je Trivić.

Resorni miinistar Boris Pašalić ističe da agrarni budžet iznosi 75 miliona maraka. Što se stavova proizvođača tiče, kaže da će oni svi biti razmotreni i zahtjevi analizirani. Ono što je pozitivno jeste porast poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj poslednjih godina, kaže ministar, i dodaje da će ministarstvo na zaštiti domaće proizvodnje razgovarati i sa nadležnim na BH. nivou i kolegama iz Federacije BiH.

Poljoprivrednici su za ponedjeljak najavili dva protestna okupljanja u Gradišci i Bijeljini, zbog, kako kažu, ukazivanja na neophodnost zaštite domaće proizvodnje. Ministar Pašalić kaže da prizvođači imaju pravo izražavati svoje nezadovoljstvo ali da produktivnijim smatra sastanke i razgovore.

Izvor: RTRS

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.