Naslovna Info Gradiška Poljoprivredni klaster GLS predstavio svoje proizvode u Gradišci (FOTO/VIDEO)

Poljoprivredni klaster GLS predstavio svoje proizvode u Gradišci (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Turistička organizacija Gradiška i Poljoprivredni klaster GLS (Gradiška, Laktaši i Srbac) danas su na Trgu Čubrilovića, ispred „Kuće Lijevča i Potkozarja“ u Gradišci organizovali promociju i prodaju prehrambenih proizvoda sa područja ove tri lokalne zajednice.

Bojan Čikić, menadžer Poljoprivrednog klastera GLS kaže da mali proizvođači teško dolaze do kupaca i da su današnuju priliku prihvatili objeručke. Ovo je, prema njegovim riječima, prvi korak ka saradnji sa „Kućom Lijevča i Potkozarja“. Da bi svojim proizvodima ušli u „Kuću Lijevča i Potkozarja“ proizvođači trebaju izvršiti hemijske i sanitarne analize svojih proizvoda i riješiti registraciju.

“Najjednostavniji oblik organizovanja je status nekomercijalnog gazdinstva. Proizvođači se na ovaj način direktno vežu sa velikim otkupljivačima ali i sa kupcima,a kupci kupuju hranu čije porijeklo im je poznato”, rekao je Čikić.

Žene iz Srpca izložile na desetine artikala

Udruženje žena Srbac predstavilo je na desetine prehrambenih proizvoda. Osim ajvara i pekmeza, tu su i čajevi,sokovi,medenjaci i domaća kozmetika. Vesna Smiljanić, predsjednica Udruženja žena Srbac, kaže da je ovo njihov veliki iskorak ka kupcima.

“Okupili smo 60 žena koje rade kvalitetne proizvode po receptima naših baka i na taj način nudimo zdravu hranu i istovremeno popravljamio vlastiti kućni budžet. Raduje nas činjenica da će se naši proizvodi vrlo brzo naći na policama „Kuće Lijevča i Potkozarja“. Mi na ovaj način želimo da osnažimo žene sa ruralnih područja opštine Srbac”, rekla je Vesna Smiljanić.

Svakog petka nove promocije

Danka Mirjanić, menadžer u Turističkoj organizaciji Gradiška,koja je organizator ove promocije, rekla je da potrošači danas imaju priliku da probaju i kupe kozji sir i ostale proizvode od kozijeg mlijeka sa farme „Amaltea“ iz Elezagića, ljute sosove „Djed Niko“ hladno cijeđene voćne sokove iz Gornjih Podgradaca, te široku paletu proizvoda iz Laktaša i Srpca. Ona je najavila redovnu promociju po dva domaća proizvoda koja će se u naredna dva mjeseca održati svakog petka. Današnju promociju posjetilo je nekoliko stotina Gradiščana, a prvi utisci su zadovoljavajući.

Video:

Foto galerija:

B.Grgić

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.