Naslovna Info Gradiška Policijski službenik Rajko Lajić prvi doplivao do Časnog krsta (FOTO)

Policijski službenik Rajko Lajić prvi doplivao do Časnog krsta (FOTO)

GRADIŠKA – Četrdesetdvogodišnji Rajko Lajić prvi je od ukupno 33 plivača stigao do Časnog krsta, koji je u rijeci Savi u Gradišci bio spušten povodom obilježavanja Bogojavljenja.

Arhijerejski namjesnik gradiški, protojerej stavrofor Gojko Slijepčević blagoslovio je plivače, a nakon završetka plivanja zajedno sa načelnikom opštine Zoranom Adžićem darivao je Lajića zlatnikom, a ostale prijavljene takmičare – njih 32 zahvalnicama.

Slijepčević je naveo da prvi put nakon 78 godina organizuje se u Gradišci plivanje za Časni krst.

On je zahvalio učesnicima i brojnim vjernicima što su danas poslali poruku iz Gradiške da je srpski pravoslavni narod okupljen oko svoje vjere i crkve, te da njeguje običaje i tradiciju.

Lajić, koji je zaposlenik Policijske uprave Gradiška, rekao je novinarima da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do Časnog krsta.

-Drago mi je što prvu godinu učestvujem u plivanju za časni krst. Nisam se ništa posebno pripremao i ovo je nagrada za svu nas 33 koja smo učestvovali u plivanju – istakao je Lajić.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić uručio je zlatnik pobjednik, naglasivši da je u skladu sa tradicijom i običajima srpskog naroda prvi put poslije Drugog svjetskog rata Srpska pravoslavna crkvena opština Gradiška organizovala bogojavljensko plivanje za Časni krst, koje će lokalna uprava podržati u narednim godinama.