Naslovna Info Gradiška Pola svog života proveo pomažući drugima, a sugrađani odlučili da mu se...

Pola svog života proveo pomažući drugima, a sugrađani odlučili da mu se oduže na genijalan način

GRADIŠKA – Grupa humanih građana pokrenula je humanitarnu akciju za trajno stambeno zbrinjavanje humaniste iz Gradiške Dragoslava Šinika – Šilje.

Riječ je o čovjeku koji čovjeku koji se, kao predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima i otac djeteta sa cerebralnom paralizom duži niz godina lavovski bori za neku humaniju i ljepšu bosanskohercegovačku svakodnevnicu.

Samo od pojave pandemije, zbog nestašice pojedinih lijekova, povezao je na stotine ljudi iz regiona, kako bi djeca u BiH nastavila nesmetano da ih dobijaju. A dobili su ih preko 1600.

Takođe je pokrenuo rješavanje mnogih problema u svojoj lokalnoj zajednici, progurao inicijativu da djeca sa invaliditetom imaju organizovan prevoz u školu sa kućne adrese i da bude otvoren dnevni centar za zbrinjavanje odraslih osoba sa intelektualnim teškoćama, a 2018. je animirao brojna udruženja, kompanije, ali i sugrađane koji su ugostili 1700 porodica iz cijele bivše Jugoslavije na Prvom međunarodnom druženju djece sa poteškoćama u razvoju  „Svi smo mi dio vas“.

Druženje je organizovao i 2019. godine, 12. i 13. maja, kada je  okupilo  preko 2.400 porodica od Slovenije do Makedonije. 

O njemu su pisali i svi mediji u BiH i regionu kada je migrante koji su mu provalili u vikendicu nahranio i kupio im lijekove, a kada su otišli, napisao poruke -voda i mlijeko za djecu, a uz pripremljena drva i šibice – da se ugriju i paze da ne izazovu požar. Na vrata je stavio “Otvoreno 0-24”.

A u kakvim uslovima živi Šinik opisao je i fotografisao Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška. Šinik, kako navodi, živi u trošnoj kući, pravljenoj 60-ih godina koja je dodatno oštećena snažan zemljotres koji je krajem decembra prošle godine pogodio hrvatske gradove Petrinju i Sisak, a osjetio se i u BiH: “Posljednjih dana došlo je do spoja elektro instalacija. Nije više bezbjedna za boravak. Slikama Vam pokušavamo dočarati smisao našeg poziva. Stara kuća je u takvom stanju da je rušenje jedina ispravna odluka. Mali prostor placa ne mogući je da na starim temeljima nešto novo počinjemo. Šiljo je otac Miodraga, djeteta sa cerebralnom paralizom i kombinovanim smetnjama, sa posebno izraženom samoagresivnošću u pojedinim momentima. Zbog svega navedenoga Miodragu ne odgovara promjena sredine. Tu je odrastao i navikao na okruženje u neposrednoj blizini postojeće kuće u kojoj je rođen. Stambeno zbrinjavanje u neposrednom okruženju bilo bi potpuno rješenje porodice Šinik”.

Kako je naveo u cilju prikupljanja pomoći organizovaće brojne manje donatorske večeri, humanitarne predstave, fudbalske utakmice i brojne druge manifestacije , a sav prikupljeni novac biće transparentno objavljivan.

Svi koji mogu I žele pomoći u ovoj akciji mogu pisati na email kulturnicentar.gradiska@gmail.com, ili na mejl adresu Udruženja MNRL Gradiška: udr.mnrl.gr@gmail.com

Instrukcije za uplatu donacija u konvertibilnim  markama:

Dragoslav (Mirko) Šinik
562-099-81635499-82       NLB Banka a.d. Banja Luka
Sa naznakom: Za stambeno zbrinavanje porodice Šinik

Instrukcije za uplatu donacija  na devizni račun:
Standard Settlement Instructions
We inform you that international money transfer can be forwarded to client’s account as per following instructions:
Field 59: Beneficiary customer:
IBAN:  BA395620998163550176
DRAGOSLAV (MIRKO) ŠINIK
StarineNovaka 37
78400 Gradiška
Field 57: Account with institution:
SWIFT BIC: RAZBBA22
NLB Banka a.d.
MilanaTepića br.4, 78000 Banja Luka
Bosnia and Herzegovina
ADDITIONAL INFORMATION
Field 56: Intermediary institution:
For following currency(ies): EUR, USD, AUD, CAD, CHF, DKK, GBP, HRK, HUF, JPY, NOK, SEK
SWIFT BIC: LJBASI2X
NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D.
LJUBLJANA
SLOVENIA

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.