Naslovna Info Gradiška Pokrenuto klizište u Trnovcu kod Gradiške: Presečen put, kuće u opasnosti

Pokrenuto klizište u Trnovcu kod Gradiške: Presečen put, kuće u opasnosti

Put u Trnovcu, selu u MZ Turjak u Gradiški, mesecima je u prekidu zbog klizišta koje preti i obližnjim kućama.

Meštani ovog potkozarskog sela zahtevaju od opštinske uprave u Gradiški hitnu intervenciju. Smatraju da nema opravdanja za odugovlačenje jer je klizište nastalo u maju i od tada se stalno povećava.

Ljuban Grubešić strahuje za imanje, upozoravajući da će, ukoliko klizište ne bude sanirano pre jesenjih kiša, biti ugrožen kompletan zaselak.

– Svi smo u panici, strahujemo od kamenja i zemlje koja se približava kućama. Ukoliko se ovako nastavi stena bi mogla prekriti celu moju kuću i imanje – kazao je Grubešić, koji je ovim povodom pozvao našu redakciju.

Njegov komšija Ostoja Jokić ističe da zbog prekida saobraćaja takođe imaju veliku štetu.

– Sada koristimo obilaznice i putujemo mnogo dalje. Ovo je važan seoski put koji Trnovac povezuje sa Srednjom Jurkovicom i Turjakom. Najveći je problem za poljoprivrednike i učenike – smatra Jokić.

Ljuban Grubešić

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaLjuban Grubešić

Nenad Mirjanić, predsednik MZ Turjak, rekao je da su davno o ovome obavestili opštinsko Odeljenje za urbanizam.

Službenici su, kaže Mirjanić, izašli na teren, postavili upozoravajuće trake, a policija znakom obavestila vozače da je cesta u prekidu.

-Neshvatljivo je da plaćamo sve opštinske dažbine, da smo mnogo puta tražili pomoć, apelovali da se sanira klizište u Trnovcu, ali bez efekta – rekao je Mirjanić.

Mirko Čupić, jedan od čelnika u turjačkoj mesnoj zajednici, kaže da su iskustva po pitanju oštećenja infrastrukture u turjačkom kraju veoma loša.

Zabrinuti meštani

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaZabrinuti meštani

– Dve godine smo čekali popravku mosta u Turjaku oštećenog tokom poplave, a bilo je i drugih primera koji su nas razočarali. Ne verujem da će i ovde biti bolje – naglasio je Mirjanić.

Meštani nisu zaboravljeni

Slobodan Vidović, načelnik Odeljenja za urbanizam, tvrdi da nisu zaboravili problem odrona u Trnovcu.

– Angažovali smo stručnjake da istraže uzroke klizišta, predlože način sanacije kako bismo posao odradili kvalitetno. Imali smo loših iskustava, kao na primer u zaseoku Čupići, gde smo hitno radili, ali se ponovo javilo klizište – pojasnio je Vidović, demantujući navode meštana da Opština ne uvažava probleme i apele iz Trnovca.

BLIC