Naslovna Info Gradiška POHVALE ZA TEHNIČKU ŠKOLU: Uspješan program saradnje obrazovanja i privrede u Gradiški

POHVALE ZA TEHNIČKU ŠKOLU: Uspješan program saradnje obrazovanja i privrede u Gradiški

GRADIŠKA – Projekat „Stručno obrazovanje“ s ciljem uvođenja dualnog školovanja u BiH, osim škola u Goraždu, Tešnju i Prijedoru, uspješno se primjenjuje i u Tehničkoj školi Gradiška.

Projekat sprovodi Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, zajedno s partnerima u tri kantona FBiH i Republici Srpskoj.

Ova ustanova nedavno je bila domaćin partnerima u projektu i predstavnicima organizacija koje finansiraju i sprovode ovaj važan segment u obrazovanju.

Praktična nastava

Poseban fokus stavljen je na radionice praktične nastave za grupu predmeta iz oblasti mašinstvo i obrada metala. Obrazovni proces odvija se na dva mjesta, u školi i kod poslovnog partnera, a ovaj program ima za cilj da doprinese poboljšanju dijela obrazovnog procesa u školi, odnosno u školskim radionicama.null

Njemački stručnjak Volrad Henze, koji se na sjednicu u gradiškoj Tehničkoj školi uključio posredstvom video-linka, pozitivno je iznenađen napretkom koji je ova gradiška ustanova ostvarila prilikom realizacije inovativnih projekata, te saradnjom s privatnim sektorom.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Veoma smo zadovoljni saradnjom koju duže od tri godine ostvarujemo sa GIZ-om na polju uvođenja elemenata dualnog obrazovanja u Gradiški. Unapređenje nastavnog procesa i kontinuirano prilagođavanje potrebama tržišta rada su naša ključna motivacija da učenicima obezbijedimo najbolje uslove za sticanje praktičnih znanja u školskim radionicama i u privredi – izjavio je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

Saradnja s Njemačkom

Koordinator projekta i profesor u gradiškoj školi Milutin Mijatović ističe dobru saradnju s kolegama iz Njemačke.null

– Do sada smo se kroz različite programe obuke i razmjene upoznali s elementima dualnog stručnog obrazovanja. Škola je mjesto gdje učenici stiču temeljna teorijska i praktična znanja, a nadograđuju ih u kompaniji. Pratimo kretanja u privredi i prilagođavamo nastavne planove i potrebe. Učenici su, poslije završetka školovanja kod nas, potpuno spremni da se uključe za rad u preduzećima – rekao je Mijatović.

Obuka za profesore

U Javnoj ustanovi Tehnička škola Gradiška završena je obuka za profesore srednjih stručnih i tehničkih škola iz hidraulike, pneumatike i tehnike livenja. Profesori s područja Goražda, Prijedora, Gradiške i Mostara upoznati su s novim metodama i didaktičkom opremom koju koriste u praktičnom dijelu nastave.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Aleksandar Rapaić, profesor Tehničke škole u Gradiški, smatra da je timeznačajno unaprijeđen kvalitet praktične nastave školskim radionicama.

Šest škola koje učestvuju u projektu „Stručno obrazovanje“ dobile su od njemačkog GIZ-a opremu za praktičnu nastavu iz hidraulike, pneumatike i tehnike livenja vrijednosti od 167.000 evra.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović