Pogledajte dokumentarni film “250 stepenika” o zlatnoj generaciji iz Bormija

Sportskih uspjeha u istoriji jugoslovenskog sporta ima mnogo. Mnogi su uživali u filmovima “Montevideo, Bog te video”, a odskoro publika može da uživa i u filmskom ostvarenju još jednog uspeha.

Pre 30 godina tadašnja juniorska reprezentacija Jugoslavije je na Svetskom prvenstvu u Bormiju osvojila zlatnu medalju i sada će to biti prikazano kroz film – “250 stepenika”.

Traje nešto manje od 60 minuta, tokom kojih članovi tadašnje reprezentacije Jugoslavije pričaju svoje doživljaje s priprema na Staroj planini i Igmanu. Ti naporni treninzi i spartanski život prethodili su velikom uspjehu koji je, kako se kasnije ispostavilo, označio preokret u evropskoj i svjetskoj košarci.

Sama priča otvara se veoma emotivno, nakon što Svetislav Pešić, tadašnji selektor najboljih juniora bivše države, zapakuje trofej iz italijanskog Bormija, gdje je i održano SP, te ga pošalje svojim nekadašnjim izabranicima. To su ujedno i ostali sagovornici u filmu, mahom legende evropske košarke: Toni Kukoč, Saša Đorđević, Samir Avdić, Nebojša Ilić, Dino Rađa, Zoran Kalpić, Radenko Dobraš, Teoman Alibegović, Miroslav Pecarski, Luka Pavičević, Slaviša Koprivica i Vlade Divac.

Sve je počelo kada je novinar iz Makedonije Živko Zdravkovski predložio direktoru produkcije “PGM Netvork” Radovanu Maksimoviću da snime dokumentarni film koji će obilježiti svjetsko zlato iz Bormija. Zadatak je povjeren novinaru Vladimiru Pajiću.

„Činjenica da su u toj ekipi igrali velikani poput Đorđevića, Divca, Kukoča, Rađe i ostalih i da ih je sa klupe predvodio Svetislav Pešić je bila dovoljno veliki izazov koji ne bih mogao da savladam bez pomoći iskusnijeg kolege Aleksandra Miletića. On je zakazao razgovor sa Karijem i posle nekoliko minuta je bilo jasno da će priča o Bormiju zaista biti ispričana. Pozvao je jednog po jednog igrača i lako ih uvjerio da svi zajedno treba da budu glavni glumci u filmu.“ – rekao je Pajić.

Film je sniman na putu koji su do svjetskog vrha prešli i sami igrači – Pirot, Stara Planina, Sarajevo, Igman, Bormio…

Emocija sa kojom Pešić, članovi stručnog štaba i svi igrači pričaju svoju ličnu, ali i zajedničku priču o Bormiju je ono što boji i čini film “250 stepenika” – poručuje autor filma Vladmir Pajić.

Bilo je to vrijeme kada se šampioni nisu stvarali u klimatizovanim dvoranama, već su na put ka osvajanju svijeta krenuli u stočnim vagonima, spavali u tršnim planinarskim domovima, trčali uz strme i opasne stepenice na planini Igman i sve to su simboli ove jedinstvene avanture.