Naslovna Info Gradiška Poduhvat studenta iz Gradiške i Londona: Biciklom i autostopom proputovali svijet

Poduhvat studenta iz Gradiške i Londona: Biciklom i autostopom proputovali svijet

Student istorije Nemanja Lendić iz Gradiške u protekle četiri godine biciklom je obišao oko 25 zemalja prešavši gotovo 20.000 kilometara, a ovih dana zajedno sa svojim prijateljem Adamom Druberijem iz Londona krenuo je da obilazi autostopom egzotična mjesta po cijeloj BiH.

Njih dvojica su posjetili područnu školu u Kukuljama kod Srpca, gdje su djeci iz produženog boravka pričali o svojim putešestvijima.

Na nastavnike i djecu poseban utisak je ostavilo to što je Adam po struci inženjer kvantne fizike koji je radio u Australiji, a zatim se prepustio avanturističkom duhu i za dvije i po godine prešao autostopom 3.000 kilometara, posjetivši više od 20 zemalja.

– Prilikom putovanja nisam birao ljude i nacije sa kojima ću se družiti. Družio sam se sa Aboridžinima u Australiji, pješačio na hodočašću u Kamino de Santjagu u Španiji dugom 750 kilometara, a čak sam prisustvovao jednoj fudbalskoj utakmici u Ukrajini, iako ne volim fudbal. To je bio prvi put da sam gledao uživo neku fudbalsku utakmicu, iako u Londonu ima mnogo poznatih klubova, poput Čelzija, Arsenala i drugih – rekao je Adam.

Nedavno je stigao Lendiću u posjetu, gdje mu je bio gost na krsnoj slavi Aranđelovdan i, kako kaže, oduševio se domaćim specijalitetima poput sarme i pečenice. Kaže da želi da razbije predrasude o BiH kao zemlji ratnih stradanja u kojoj je ugrožen mir i bezbjednost.

– Obići ću autostopom sa Nemanjom prirodne ljepote ove zemlje i neke atraktivne građevine, poput mosta u Višegradu – kaže Adam.

Na putovanjima po svijetu naišli su na gostoprimstvo u gotovo svim zemljama, ali prema Lendićevim riječima, prednjače Rusija i Turska, gdje je dočekan kao kod svoje kuće. Kaže da je na jedno od posljednjih putovanja krenuo sa svega 500 evra u džepu, a nije imao nijednom potrebu da plaća smještaj, iako je zabilježio čak 173 noćenja.

– Povezao sam se putem socijalnih mreža sa ljudima iz cijelog svijeta koji nude besplatan smještaj u svojim kućama, pa sam tako i ja na isti način ugostio Adama. Oko 100 puta sam prespavao u domovima kod mnogih porodica, pa čak i u ruskim manastirima. Jedna od inspiracija su mi bile knjige Žila Verna o putovanjima oko svijeta, ali sam po prirodi avanturista koji ujedno studira istoriju i dobro poznaje geografiju – kaže Lendić.

Boravio je u mnogim zemljama u koje bi se malo ko odvažio da ode, poput Čečenije i Dagestana, bio je u ratnoj zoni u Ukrajini, a stajao je čak desetak metara od mjesta na kojem je eksplodirao nuklearni reaktor u Černobilju.

– Pišem blog i objavljujem mnogo slika, što je veoma praćeno i posjećeno širom svijeta. Tako mi je jedna gospođa iz Amerike poslala 600 dolara u znak podrške. Planu mi je da posjetim britanska ostrva, Skandinaviju i još neke evropske zemlje, a kada obiđem sve kontinente, objaviću knjigu o svojim doživljajima – kaže Lendić.

Predavanje

Nemanja Lendić kaže da je zajedno sa Adamom Druberijem učenicima iz Kukulja predočio kako je moguće i u skromnim uslovima obići svijet i upoznati druge vjere i nacije i na taj način proširiti svoje životne vidike.

Ujedno je apelovao da ne zapostavljaju učenje, koje je djelimično trpjelo i u njegovom slučaju, tako da planira što prije da završi studije istorije kako bi mogao krenuti na nova putovanja.

Glas Srpske