Naslovna Info Gradiška Podjela sadnica medonosnog bilja pčelarima: Akcija vrijedna svake pohvale u Gradišci

Podjela sadnica medonosnog bilja pčelarima: Akcija vrijedna svake pohvale u Gradišci

GRADIŠKA – Udruženje pčelara „Amorfa“ Gradiška nabavilo je 1.600 sadnica mađarskog bagrema i 160 sadnica evodije, veoma medonosnih biljaka te ih besplatno podijelila svojim članovima.

Sadnice, nabavljene u rasadniku u Bijeljini, preuzelo je 160 pčelara iz Lijevče polja i Potkozarja a zasadiće ih ovog proljeća.

Time će znatno obogatiti pčelinju pažu te pošumiti goleti u svojim sredinama. Pčelari su veoma zadovoljni ovom akcijom. Oni smatraju da je ona veoma korisna jer za pčelare ponestaje kvalitetne paže te su prinuđeni, tokom sezone, više puta mijenjati lokacije za pčelinja društva.

Borko Nježić iz Romanovaca, Mikan Popović iz Trnovca, Živko Šmitran iz Kozare, Đuro Čičić, Jovo Đukić, Dane Malešević, Živko Šukalo iz Gradiške i drugi pčelari obradovani su ovom akcijom.

– Ovim smo zaista obradovani. Dobili smo po deset sadnica mađarskog bagrema koji znatno kasnije cvjeta od našeg, divljeg bagrema i po jednu sadnicu evodije. Nadam se da će brzo napredovati i da ćemo obogatiti svoju okolinu, da će to biti za nas lijepo i mirisno a za pčele korisno – kazali su za Srpskainfo gradiški pčelari.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Siniša Maletić, predsjednik Udruženja „Amorfa“ kaže da je prošla sezona bila loša za gradiške pčelare zbog mraza koji je u proljeće uništio pčelinju pašu a tokom ljeta štetu je uzrokovala velika suša.

– Sadnjom medonosnog bilja, vjerujem da ćemo dugoročno, poboljšati uslove za naše pčelare – kazao je Maletić.

Izvor: Srpska info