Naslovna Info Gradiška Podijeljeni plastenici

Podijeljeni plastenici

Gradiška – Za 12 osoba sa invaliditetom sa područja Gradiške u petak su obezbijeđeni plastenici sa sjemenima i rasadom s ciljem ekonomskog jačanja tih porodica.

Projekat “Ekonomsko jačanje osoba sa invaliditetom kroz plasteničku proizvodnju”, čija je vrijednost 19.200 KM, finansira finska organizacija “Abilis”, a realizovan je uz pomoć organizacije amputiraca UDAS.

– Obezbijedili smo 12 plastenika od 50 kvadrata. Cilj ovog projekta je da socijalno ugrožene u ruralnim dijelovima opštine uključimo u plasteničku proizvodnju kako bi proizvodili hranu za svoju porodicu, a eventualni višak prodali – istakla je projekat menadžer Nada Jokić.

Projekat obuhvata Udruženja gluvih i nagluvih, Udruženje paraplegičara, Savez slijepih i slabovidih, Savez invalida rada i Udruženje civilnih žrtava rata.

Jedan od korisnika je i Tatjana Borković iz Gornjih Podgradaca, majka djeteta sa posebnim potrebama.

– I prije sam razmišljala o plasteničkoj proizvodnji, ali nisam bila u mogućnosti da nabavim plastenik – priča Borkovićeva.

Načelnik Odjeljenja za razvoj Nikola Soldatić kaže da će opština Gradiška učestvovati u sličnom projektu ekonomskog osnaživanja ljudi koji su žrtve mina, u okviru kojeg će 13 porodica dobiti pomoć.