Naslovna Info Gradiška Počinje prva faza rekonstrukcije bolnice u Gradišci

Počinje prva faza rekonstrukcije bolnice u Gradišci

GRADIŠKA – Prva faza rekonstrukcije gradiške bolnice, koja podrazumijeva obnovu operacione sale i nadogradnju odjela pedijatrije i ortopedije, trebala bi da počne u subotu, 29. februara, najavio je direktor ove ustanove Rajko Dodik.

Dodik je Srni rekao da je Vlada Republike Srpske za prvu fazu rekonstrukcije bolnice obezbijedila ukupan iznos vrijednosti projekta od 430.000 KM, te da bi radovi trebali da budu završeni za tri mjeseca. 

“U toku radova biće otežan rad u operacionim salama. Oparacije će se obavljati samo u jednoj sali i u dvije smjene, a određen broj pacijenata biće upućivan na operacije u Banjaluku”, dodao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, nakon rekonstrukcije operacionih sala i dogradnje odjela pedijatrije i ortopedije, od po 500 kvadratnih metara, planirana je druga faza koja podrazumijeva zamjenu stolarije na kompletnoj bolnici, a taj projekat odobrilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. 

“To bi značajno poboljšalo uslove i obezbijedilo uštede toplotne i električne energije. Mi smo završili svu papirologiju i poslali u resorno ministarstvo koje treba da raspiše javni tender za izbor izvođača radova, a ta procedura traje od tri do šest mjeseci”, pojasnio je Dodik. 

On je rekao da bi nakon završetka ove dvije faze trebalo obezbijediti sredstva za kompletnu rekonstrukciju unutrašnjosti svih odjela bolnice, koji nisu obnovljeni od njene izgradnje sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali da je to najveći i najsukuplji projekat za koji će biti potrebna veća podrška resornog ministarstva i Vlade Srpske. 

Dodik je istakao da bi u ovoj trećoj fazi bilo potredno nabaviti novu medicinsku opremu i aparate, koji su sada u gradiškoj bolnici u funkciji, ali su dotrajali i potrebno ih je mijenjati. 

On je dodao da bolnica trenutno nema nijedno sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata, koje posuđuju od Doma zdravlja Gradiška, ali da očekuje da bi u narednih mjesec dana trebalo stići vozilo koje je donirala Vlada Srbije. 

“Postoji namjera Rotari kluba iz Danske da gradiškoj bolnici doniraju jedno sanitetsko vozilo, tako da bi sa ta dva vozila riješili problem prevoza pacijenata”, rekao je Dodik i dodao da je bolnica snabdjevena potrebnim lijekovima.