Naslovna Kultura Počeo sa radom Atelje na otvorenom „Dr Borislav Šokčević”

Počeo sa radom Atelje na otvorenom „Dr Borislav Šokčević”

GRADIŠKA – Zavičajni muzej Gradiška organizovao je Atelje na otvorenom koji od ove godine nosi naziv „Dr Borislav Šokčević“. Tokom dva dana osam akademskih slikara stvaraće umjetnička djela koja će kasnije prodati, a novac će biti upotrebljen u humanitarne svrhe.

„U znak sjećanja na pokojnog doktora Borislava Šokčevića Atelje nosi njegovo ime. Dr Šokčević je bio veliki prijatelj Muzeja, humanitarac i slikar. Prošle godine su učestvovali samo slikari iz Gradiške, a sada imamo i trojicu iz regiona. To su Renato Rakić, Branko Jungić i Slobodan Vidović. Svi oni će donirati po jednu svoju sliku i kreće se sa gradnjom ljetne pozornice u dvorištu Zavičajnog muzeja. Tu ćemo organizovati razne manifestacije“, istakao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Umjetnici slikaju motive Gradiške, a tehnike su slobodne. Akademski slikar Milovan Čikić odlučio se za tehniku akril na platnu.

„Umjetnici se uvijek rado odazivaju ovakvim događajima, jer je to najlakši način da i mi damo svoj doprinos u društvenim zbivanjima i da pomognemo neku akciju na svoj način“, kazao je Čikić.

Atelje na otvorenom „Dr Borislav Šokčević“ organizovan je u okviru manifestacije „Gradiško ljeto“.

„Cilj ovakvih i sličnih manifestacija je da kulturni život u našem gradu upotpunimo na jedan što kvalitetniji i sadržajniji način“, rekao je Davor Glišić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška.

Sredstva prikupljena u okviru prošlogodišnjeg Ateljea na otvorenom upotrebljena su za izgradnju igrališta kod vrtića na Senjaku. Ove godine biće izgrađena ljetna pozornica kod Zavičajnog muzeja, a za iduću godinu u planu je nabavka inkubatora za Porodilište Bolnice u Gradišci.

Izvor: Gradiska.tv