Naslovna Info Počeo Izbor najboljeg sportiste BiH

Počeo Izbor najboljeg sportiste BiH

Manifestacija Izbor najboljeg sportiste BiH koju “Nezavisne novine” i Radio-televizija BiH, pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, 14. godinu zaredom organizuju počela je večeras u 20.00 časova u Sarajevu.

Nagrade će biti dodijeljene u 12 kategorija.

O 11 kategorija odlučivao je stručni žiri, kojim je ove godine predsjedavao fudbalski velikan Faruk Hadžibegić, a to su najbolji sportista, najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, najbolji trener, najperspektivnija sportiskinja, najperspektivniji sportista, nagrade za životno djelo, nagrada za fer-plej, nagrada za razvoj sporta, najbolji sportista u sportu za invalide i najbolja ekipa u sportu za invalide.

O dobitniku Nagrade čitalaca odlučivali su čitaoci “Nezavisnih novina” glasanjem na portalu www.nezavisne.com, te putem kupona i SMS glasanjem, a ovo priznanje pripalo je rukometašu Ivanu Karačiću.

Ovogodišnji pokrovitelj manifestacije je član državnog Predsjedništva Dragan Čović.

Partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, a snažnu podršku projektu pruža Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Čović: Ponosni na rezultate naših sportaša u 2014 godini

Predsjednik Organizacionog odbora “Izbora najboljih sportista 2014.” i član Predsjedništva BiH , Dragan Čović  se obratio prisutnim na manifestaciji.

“Možemo biti ponosni na rezultate naših sportaša u 2014 godini i zato je važno na kraju godine još jednom nagraditi njihov  trud. Ova manifestacija je proteklih 14 godina zaslužila povjerenje da bude najrelevantniji izbor sportaša godine”, rekao je Čović.

On je istako kako je posebna vrijednost ovog izbora je što se pozornost usmjerava i prema nekadašnjim sportskih asovima.

“Nastaviti podržavati sport u BiH”

Aleksandar Kopanja, pomoćnik direktora “Nezavisnih novina” se obratio prisutnima u ime organizatora.

“Već 14 godina traje priča o izboru sportiste i mi smo veoma ponosni na manifestaciju koju čuvamo i njegujemo kao svoje dijete.

Izbor najboljeg sportiste obezbijedio je sebi mjesto kao najrelevantniji u BiH  i možemo da obećamo da ćemo sa istim žarom nastaviti da podržavamo sport u BiH”, kazao je Kopanja.

NAGRADE

Najbolja sportistkinja

Najbolja sportistkinja u 2014 godini, po odluci žirija je Larisa Cerić.

Najbolja ekipa

U najužoj konkurenciji  za kategoriju „Najbolja ekipa“ su se našli: Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, Atletski klub Borac i  Ženski fudbalski klub SFK 2000.

I u ovom slučaju je žiri donio jednoglasnu odluku da titulu najbolje ekipe u 2014 godini ponese Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Najbolji trener

U ovoj kategoriji žiri nije imao mnogo dilema. U konkurenciji su bili: Dragan Marković, Nebojša Matijević i Branislav Crnogorac.

 Žiri je jednoglasnom odlukom za najboljeg trenera proglasio selektora rukometne  reprezentacije BiH Dragana Markovića.

Najperspektivniji sportista

Antonijo Barać, Džanan Musa, Mahir Kurtalić, Luka Mihailović, Stefan Anić i Anes Čongo su bili u najužoj konkurenciji.

Najperspektivniji sportista u 2014. godini je košarkaški reprezentativac Džanan Musa .

Najperspektivnija sportistkinja

U najužu konkurenciju ušle su: Nikolija Stanivuković, Amila Karšić, Adela Joldić, Mirnesa Bektaš, Tatjana Đekanović i Samra Selimbegović.

Žiri je jednoglasnom odlukom za najperspektivniju sportistkinju proglasio atletičarku Nikoliju Stanivuković.

Najbolji sportista u sportu za invalide

Najbolji sportista u sportu za invalide je takođe član reprezentacije u sjedećoj odbojci, kapiten Sabahudin Delalić.

Najbolja ekipa u sportu za invalide

U ovoj kategoriji u konkurenciji su bili Košarkaški klub invalida Vrbas Banjaluka i neizostavan dio u nagrađivanju u dosadašnjim manifestacijama – Reprezentacija BiH u sjedećoj  odbojci. Nagrada je i ove godine pripala najtrofejnijem bh. sportskom kolektivu odbojkaškoj ekipi.

Razvoj sporta

Žiri je ovogodišnju nagradu za razvoj sporta dodijelio Azmiru Husiću.

Životno djelo

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendarnom golmanu Slobodanu Karaliću.

Dobitnik priznanja za životno djelo je i svestrani sportista i istaknuti sportski radnik, gospodin Ivan Hmjelovjec.

Fer-plej

Na večerašnjoj manifestaciji, kao i prethodnih godina, dodijeljena je nagrada za fer-plej. Žiri je donio odluku da ovo značajno priznanje, koje je i jedan od osnovnih postulata u sportu, dodijeli najboljoj biciklistkinji Lejli Tanović.

NN