Naslovna Info Počelo ponovno brojanje glasova za 48 biračkih mjesta

Počelo ponovno brojanje glasova za 48 biračkih mjesta

SARAJEVO – U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu danas je, po nalogu Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, počelo ponovno brojanje glasačkih listića za 48 biračkih mjesta za pojedine nivoe vlasti.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić, koji je zajedno sa ostalim članovima Komisije prisustvovao početku ponovnog brojanja, najavio je da će Komisija danas donijeti odluku o ponovnom brojanju za još 10 ili više biračkih mjesta.

On je podsjetio da CIK ponovno brojanje nalaže na prijedlog glavnog kontrolora.

“Na svakim izborima imamo ove situacije da se na zahtjev glavnog kontrolora naredi ponovno brojanje”, objasnio je Mikić u izjavi medijima.

On je najavio da će CIK za dan-dva imati kompletirane rezultate ovogodišnjih opštih izbora, koje će u najskorije vrijeme utvrditi i objaviti.

“Ne mogu precizirati da li će to biti u ponedjeljak ili utorak, ali budite sigurni da je to prije zakonom utvrđenog roka od 20 dana”, dodao je Mikić.

Direktor Glavnog centra za brojanje Ermin Kos objasnio je da se ponovno brojanje vrši, jer se na pojedinim biračkim mjestima javljaju velike razlike između broja važećih glasačkih listića i listića koje su osvojile političke stranke.

“Na ovim izborima nema ponovnog brojanja za Predsjedništvo BiH i nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, dok su svi ostali nivoi bili podložni greškama”, rekao je Kos.

Kao moguće razloge za nepodudaranje podataka on je naveo neiskustvo biračkih odbora, umor i namjerne greške.

Agencije