Naslovna Info Počela predizborna kampanja u BiH

Počela predizborna kampanja u BiH

SARAJEVO – Danas je u BiH počela kampanja za lokalne izbore 2. oktobra, iako je, po ocjenama javnosti i nevladinog sektora, ona uveliko počela mjesecima unazad.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava svih političkih stranaka, nezavisnih kandidata, predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i lista nezavisnih kandidata, Centralne izborne komisije (CIK) BiH ovjerio je ukupno 455 političkih subjekata.

Od toga 103 političke stranke, 171 nezavisni kandidat, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana, šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana, 106 koalicija i 17 lista nezavisnih kandidata.

U CIK-u navode da u ovaj broj nisu uključene političke partije koje se samo u okviru koalicije pojavljuju na izborima, kao i nezavisni kandidati koji se nalaze na listi nezavisnih kandidata.

Oko 28,16 miliona KM ukupan je iznos sredstava koje politički subjekti mogu potrošiti tokom izborne kampanje. Iz CIK-a BiH je saopšteno da se svi politički subjekti treba da se suzdrže od korištenja nacionalističke retorike i izjava koje dižu tenzije.

Ahmet Šantić, predsjednik CIK BiH, nakon jučerašnje sjednice Komisije podsjetio je na izborna pravila koja reguliraju ponašanje političkih subjekata u toku kampanje, upozorivši da CIK ima ovlaštenje da izrekne kaznu i do 200.000 KM kada je u pitanju nedozvoljena retorika. Upravo u vezi s tim danas će i Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” javnosti prezentirati svoje izvještaje posmatranja predizbornog perioda u BiH.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, ističe da je BiH država u kojoj kampanje uvijek kreću prije zakonom predviđenog roka, pa tako i ovoga puta.

“Ovdje ne postoji ni odgovornost za takvo kršenje zakona. I ovo će biti prljava kampanja, radikalna u političkom smislu, i stvara se atmosfera kao devedesetih godina, a sve to kako bi se odvukla pažnja od krucijalnih pitanja u BiH”, kaže Šehić.

Smatra da će radikalna situacija i dalje trajati, ali da ne treba strahovati od sukoba bilo koje vrste.

“Ništa posebno ne očekujem nego nastavak radikalne retorike. Međutim, danas u BiH situacija među građanima je bolja nego među političarima, i to je posebno uočljivo”, ističe Šehić.

Jovana Kljajić, koordinator Koalicije za odnose s javnošću, slaže se s ocjenom da je kampanja već odavno počela, i to u većini gradova u BiH.

“Planiramo danas predstaviti sve analizirane izvještaje naših posmatrača, a njih je oko 950”, kazala je Kljajićeva.

Brojke

103 političke stranke

171 nezavisni kandidat

58 kandidata predstavnika nacionalnih manjina

106 koalicija

17 lista nezavisnih kandidata

Nezavisne novine