Naslovna Info Gradiška Počela izgradnja trga Čubrilovićima u centru Gradiške (FOTO)

Počela izgradnja trga Čubrilovićima u centru Gradiške (FOTO)

GRADIŠKA – Počeli su radovi na izgradnji trga u centru Gradiške u okviru kojeg će biti izgrađena i statua Veljku Čubrilović. Vrijednost prve faze građevinskih radova je 158.000 KM. 

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da će izgradnja prve građevinske faze trga, koji će biti posvećen poznatoj gradiškoj porodici Čubrilović, biti u potpunosti finansirana iz gradskog budžata.

Prema njegovim riječima, Gradiška je u periodu između dva svjetska rata imala pet uređenih trgova, a trenutno nema nijedan, pa će trg posvećen Čubrilovićima biti izgrađen u centru grada kog takozvane crvene zgrade, u čijoj se blizini nekada nalazila kuća ove porodice.

Želimo da Gradišci ponovo vratimo trgove i da ih vežemo za ličnosti i događaje iz gradiške istorije, što će doprinijeti uređenju grada – naglasio je Adžić. 

Do sada u Gradišci po ovoj porodici nazive imaju Osnovna škola “Vaso Čubrilović” ulica Braće Čubrilović i bivši Dom kulture “Veljko Čubrilović” koji je izgorio u požaru.

Prema riječima višeg kustosa, istoričara Zavičajnog muzeja Gradiška Bojana Vujčića, planirano je da na mjestu gdje je bila njihova kuća bude uređen park, izgrađen trg i postavljena statua Veljka Čubrilovića.

– Tačnije, na tom mjestu je Jovo Čubrilović podigao kuću, prije 1890. godine. On je bio ugledni gradiški trgovac. Imao je desetoro djece, od kojih je troje umrlo po rođenju. Sedmoro ostalih bili su veoma školovani, istaknuti borci za slobodu – istakao je Vujčić.

On navodi da je dao inicijativu sa ciljem da u 2018. godini, povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, bude podignuta statua, ali nisu bili stvoreni uslovi za taj projekat.

– Sada su stvoreni uslovi da se u toku 2019-2020. godine uradi trg ispred crvene zgrade u centru grada, gdje postoji jedno idealno mjesto i taj trg bi nosio naziv Trg Čubrilovića, a bila bi urađena i statua Veljka Čubrilovića – rekao je Vujčić koji je dodao da bi kompletan dio projekta bio zaokružen dokumentarno-igranim filmom o toj porodici.